Filip Chudý Rôzne

Obnovené plány sa revitalizáciu časti Lánov: Čo presne sa tu plánuje? FOTO

Obyvatelia Lánov na Dukelskej ulici čakajú na pokračovanie revitalizačných prác v tamojších vnútroblokoch. Aké sú najnovšie informácie?

Ilustračný obrázok k článku Obnovené plány sa revitalizáciu časti Lánov: Čo presne sa tu plánuje? FOTO
21
Galéria

V októbri 2016 sa dokončila rekonštrukcia vnútrobloku III (ten najbližší k nemocnici) na Dukelskej ulici, kde sa navýšil hlavne počet parkovacích miest. V pláne boli aj revitalizácie ďalších dvoch vnútroblokov na Dukelskej.

Podľa slov primátora Karola Janasa z júla 2016 bol plán taký, že každý rok sa zrekonštruuje jeden, no zatiaľ sa tento plán nerealizoval. Situácia sa najnovšie pohla dopredu v tom smere, že Mesto Považská Bystrica dalo upraviť existujúcu projektovú dokumentáciu na vnútrobloky Dukelská v rámci výzvy na eurofondy.

Návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok a schválenie spolufinancovania projektu „Revitalizácia vnútroblokov Dukelská, Považská Bystrica“ schválili mestskí poslanci na svojom minulotýždňovom zasadnutí.

„Spolufinancovanie realizovaného projektu zo strany mesta by malo byť vo výške 39 769,19 eur, čo predstavuje rozdiel celkových oprávnených výdavkov projektu (795 383,71 eur) a poskytnutého nenávratného finančného príspevku (755 614,52 eur),“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Tá ďalej uviedla, že projekt revitalizácie vnútroblokov Dukelská rieši výsadbu parkovej zelene, doplnenie plôch pre letničky a trvalky, doplnenie mobiliáru, revitalizáciu vnútroblokov s použitím ekologických materiálov, umožňujúcich zadržiavanie dažďovej vody, dobudovanie dopravnej infraštruktúry na sídlisku Lány, vybudovanie parkovacích miest zo zámkovej dlažby, s vyhradenými parkovacími státiami pre vozidlá osôb telesne postihnutých. „Dopravné napojenie spevnených plôch je pôvodné, z jestvujúcich miestnych komunikácií,“ doplnila.

Najnovšie plány sa revitalizáciu všetkých troch vnútroblokov na Dukelskej potvrdil aj primátor mesta Karol Janas. „Prvý z nich už je hotový, no bol tam problém s bunkrom, na ktorý boli sťažnosti. Dlho sme hľadali jeho majiteľa, no neúspešne. Preto sme vrchnú časť bunkra odstránili, keďže sťažnosti občanov naň boli oprávnené,“ konštatoval. Tiež vníma aj sťažnosti občanov a poslancov na to, že v ňom chýba zeleň. „Po dokončení prác sa musí nechať aj nejaký čas, aby to všetko sadlo, preto sme tam hneď nedávali zeleň. No v pláne tam zeleň určite je, predpokladám, že na jar by mohlo prísť k výsadbe,“ ozrejmil primátor.

Ten privítal možnosť predkladať výzvy na eurofondy, keďže mesto chce s revitalizáciou vnútroblokov pokračovať. „Ak by naša výzva na eurofondy nebola úspešná, máme na meste finančné prostriedky na to, aby sme ich zrevitalizovali. Ale veríme v úspech, aby sme si potom tie naše prostriedky ušetrili na iné projekty,“ dodal považskobystrický primátor.

Vnútrobloky na Dukelskej: Takto by už zrejme dlho vyzerať nemali
21
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Vynovené stredné školy v Považskej: V pláne sú aj ďalšie investície, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM