Filip Chudý Rôzne

November 1989 v Považskej: Ako si naň spomínajú známe tváre mesta?

Od nežnej revolúcie uplynulo už 27 rokov. Ako si na udalosti tých dní spomínajú osobnosti nášho mesta?

Ilustračný obrázok k článku November 1989 v Považskej: Ako si naň spomínajú známe tváre mesta?
Zdroj: TASR

V novembri 1989 sa odohrala v bývalom Česko-Slovensku nežná revolúcia, ktorá mala za následok pád komunistického režimu u nás. Iniciovali ju študenti, ku ktorým sa neskôr pridali aj známe osobnosti. Udalosti neobišli ani Považskú Bystricu a jej obyvateľov.

Súčasný mestský poslanec a zároveň riaditeľ Mestských športových klubov Ľubomír Kubovič mal podľa vlastných slov v tom čase 34 rokov, rodinu s malým synom a pracoval v Považských strojárňach. „Bola to udalosť, ktorá ovplyvnila veľa ľudí, pričom to výrazne ovplyvnilo aj samotné Považské strojárne, jej zamestnancov a vlastne celú Považskú Bystricu,“ povedal Kubovič. Ako prezradil, na tieto udalosti vtedajších novembrových dní má pozitívne spomienky, pričom s odstupom času vníma aj dopad na Považskú Bystricu.

„Na mesto to malo veľký dopad, pretože postupne prichádzalo k likvidácii Považských strojární, kde v tom čase pracovalo okolo 12 000 ľudí. Výroby, ktoré tu boli, sa výrazne zdeformovali, čo bola škoda, keďže zostala zachovaná de facto len výroba ložísk,“ vyjadril sa Kubovič s tým, že ak by zostala dodnes zachovaná napríklad len výroba leteckých motorov, tak Považská Bystrica je podľa neho v strojárstve, zamestnanosti a kúpyschopnosti obyvateľstva na úplne inej úrovni ako dnes.

Stužková počas revolúcie

Trochu z iného pohľadu tieto udalosti vnímala legenda považskobystrickej hádzanej Peter Valášek, pretože práve v novembri 1989 mal stužkovú. „V tom čase sme vedeli, že sa niečo odohráva, aj keď nie presne, že čo. No ľudia boli radi, že sa vôbec niečo deje. Ale zároveň sme sa trochu aj báli, že aká zmena príde,“ konštatoval Valášek.

Ten je dnes manažérom považskobystrických hádzanárov, no v tom čase bol študentom, čiže aj on sa zapojil do protestov, a to priamo v Považskej Bystrici. „Tu u nás bol štrajk, ak sa dobre pamätám, na súčasnom veľkom parkovisku na Námestí Andreja Hlinku. Tiež sme štrngali kľúčmi, proste robili to, čo sme videli v televízii,“ doplnil Peter Valášek.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Práce na známej ceste v Považskej: Úpravy na 6 priechodoch

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM