Filip Chudý Rôzne

Nové INFO o známom považskobystrickom strašiaku: Radnica sa rozhodla konať!

Považskobystrickí mestskí poslanci schválili vypísanie novej súťaže na budovu bývalej vojenskej správy. Ale tá sa môže za určitých okolností zrušiť.

Ilustračný obrázok k článku Nové INFO o známom považskobystrickom strašiaku: Radnica sa rozhodla konať!
Zdroj: Dnes24.sk

Budova bývalej vojenskej správy v centre Považskej Bystrice je už dlhé roky opustená. Magistrát tu pôvodne plánoval vytvoriť priestory pre rôzne organizácie, ktoré v meste pôsobia. Záujem o ňu však prejavil okresný súd, ktorý v súčasnosti sídli vo výškovej budove.

Koncom septembra roku 2015 vyhlásilo Mesto Považská Bystrica verejnú súťaž na odpredaj bývalej budovy vojenskej správy. Tú v novembri toho istého roku zrušilo, nakoľko podľa hovorkyne mesta Ivety Kováčikovej Ministerstvo spravodlivosti SR prejavilo o budovu oficiálnym listom záujem.

Nechcú ďalšieho ducha

Ako ďalej mestská hovorkyňa prezradila, následne na to Ministerstvo financií SR vyčlenilo v štátnom rozpočte 500 000 eur na jej kúpu, no tá sa doteraz nezrealizovala. „Mesto sa preto rozhodlo verejnú súťaž opätovne vyhlásiť, nakoľko zub času sa na budove podpisuje stále výraznejšie. Ak sa však ministerstvo a okresný súd rozhýbu, súťaž bude zrušená,“ konštatovala Iveta Kováčiková s tým, že jediným hodnotiacim kritériom súťaže bude najvyššie ponúkaná kúpna cena, pričom návrh využitia musí byť v súlade s územným plánom mesta.

„Nie je možné ďalej čakať, nechceme, aby budova bývalej vojenskej správy bola ďalším duchom v centrálnej mestskej zóne. Odkúpenie budovy bývalej vojenskej správy je dlhodobou požiadavkou Okresného súdu v Považskej Bystrici, ktorý má priestorové problémy. Preto sme už dávnejšie akceptovali ich požiadavku o kúpu nehnuteľnosti. Budovu sme pritom boli pripravení odpredať okresnému súdu ako prípad hodný osobitého zreteľa za sumu 500 000 eur,“ povedal primátor mesta Karol Janas.

Čakajú na odpoveď

Podľa primátorových slov sa na tejto sume dohodli aj so súdom a tiež s Ministerstvom spravodlivosti SR. „Žiaľ aj napriek tomu, že financie v štátnom rozpočte sú na tento účel vyčlenené, okresný súd váha či do budovy bývalej vojenskej správy pôjde. Vojenská správa chátra, preto nemáme inú možnosť, než vyhlásiť opätovne verejnú obchodnú súťaž na jej odpredaj,“ vyjadril sa Janas.

Bývalá vojenská správa: Takto jej budova vyzerá dnes
9
Galéria

Mestskí poslanci na minulotýždňovom zasadnutí zastupiteľstva schválili opätovné vypísanie súťaže. „Ihneď sme informovali ministerstvo, že sme pripravení okamžite verejnú súťaž skončiť, ak sa rozhodnú budovu odkúpiť,“ prezradil primátor mesta, ktorý zároveň verí, že ministerstvo spravodlivosti túto nehnuteľnosť odkúpi, pričom na toto rozhodnutie má takmer dva mesiace, kým verejná súťaž skončí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Posledné zbohom bystrickému strašiaku: FOTO a VIDEO z búrania

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM