Filip Chudý Rôzne

Nová publikácia o Považskej Bystrici: 450 útržkov histórie nášho mesta, FOTO

Na svete je nová kniha o našom meste, ktorá pomôže dotvoriť mozaiku jeho histórie už od čias Rakúsko-Uhorska. Aké najvzácnejšie kúsky ukrýva?

Ilustračný obrázok k článku Nová publikácia o Považskej Bystrici: 450 útržkov histórie nášho mesta, FOTO
10
Galéria

Prakticky každé väčšie mesto na Slovensku má svoju vlastnú knihu o pohľadniciach. Bratislava má dokonca už tretiu, Trenčín a Piešťany druhú. Martin, Prievidza, Poprad, Žilina atď. ju majú tiež. Aj preto sa Považskobystričan Milan Belás rozhodol, že takú knihu pre naše mesto pripraví, aby nebolo v tomto smere niekde na chvoste.

Knihu Považská Bystrica na historických pohľadniciach pokrstili v kine Mier známy Považskobystričan Peter Magvaši a primátor mesta Karol Janas. Nachádza sa v nej približne 450 pohľadníc aj s popisom na 232 stranách. Prvých 200 strán je venovaných len pohľadniciam s tematikou nášho mesta, zvyšok patrí pohľadniciam z okresu. „Sú tam pohľadnice od najstaršej histórie počnúc Rakúsko-Uhorskom a končiac 50. až 60. rokmi 20. storočia,“ prezradil Milan Belás.

„Sú tam viaceré pohľadnice, ktoré sú výnimočné tým, že je ich veľmi málo a zachytávajú udalosti, ktoré sa stali. Napríklad návšteva prezidenta Beneša v našom meste, významný futbalový zápas so Slaviou Praha na čele s Bicanom a podobne významné okamihy,“ uviedol autor knihy.

Podľa jeho slov sa nedá presne povedať, že ako dlho kniha vznikala, pretože najprv musel mať na to zbierkový fond, čo je otázka 30–40 rokov, aby to bolo v takejto podobe, následne to už nie je problém dať dokopy. „Dlho som čakal na ten správny moment, kedy ju vydať, pretože som stále váhal spôsobom, že ešte takáto pohľadnica mi chýba. No a proste teraz prišla tá správna chvíľa,“ doplnil Belás.

Čo sa týka estetiky a krásy túto svoju knihu považuje autor, ktorý už vydal približne desať kníh s tematikou Považskej Bystrice, za asi najkrajšiu. „Ľudí by mala zaujímať hlavne kvôli histórii mesta. Jedenkrát vidieť je totiž lepšie ako stokrát počuť. Keď si to človek pozrie, hneď vie lepšie pochopiť súvislosti. Navyše veľa ľudí začalo zbierať veci z histórie nášho mesta, pričom toto je aj akýsi katalóg, že čo by im prípadne ešte mohlo chýbať, resp. sa pochváliť takou pohľadnicou, ktorá tu nie je,“ uviedol autor, ktorý nevylúčil ani dotlač, ak by bol o knihu záujem, keďže vyšla v malom náklade.

Za špeciálnu pohľadnicu v tejto knihe považuje hneď tú prvú, ktorá je z roku 1878, čiže dva roky po prvom korešpondenčnom lístku. „Je veľmi stará, ale v nádhernom vydaní a podobe, pričom je pekne čitateľná aj pečiatka. Je to neskutočne vzácny kus,“ dodal Belás s tým, že ho teší pozitívna odozva, pretože človek robí knihu pre dve veci. Aby bola na svete a aby sa ľuďom páčila, čo sa podľa prvých reakcií podarilo.

Krst knihy Milana Belása: Považská Bystrica na historických pohľadniciach
10
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Magnet našich vianočných trhov: Jedinečný betlehem rástol 8 rokov, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM