Filip Chudý Rôzne

Nová nádej pre Jurka (1) z Považskej: Pomôcť mu môžeme aj my, FOTO

Na známom darcovskom webe sa objavila výzva z nášho mesta. Pozrite si príbeh malého Jurka a jeho rodiny.

Ilustračný obrázok k článku Nová nádej pre Jurka (1) z Považskej: Pomôcť mu môžeme aj my, FOTO
5
Galéria
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk

Na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk, ktorý je náš partnerský web, sa objavila výzva z Považskej Teplej, najväčšej považskobystrickej mestskej časti. Má názov „Liečba kmeňovými bunkami – nová nádej pre Jurka“ a jej cieľom je, aby Jurko mohol absolvovať liečbu kmeňovými bunkami v Mexiku už túto jeseň. Autorkou výzvy je jeho matka Anna Panáková. „Aplikácia kmeňových buniek na klinike v Mexiku je novou nádejou na lepší život pre nášho Jurka a veríme, že postupne aj cesta k jeho uzdraveniu,“ píše sa v príbehu.

Viac o tomto chlapčekovi si môžete prečítať v príbehu. Celý ho nájdete na stránke ludialudom.sk, my sme z neho vyberáme nasledujúce časti:

„Tak, asi ako väčšina príbehov o deťoch s poškodením mozgu a jeho následkoch sa začína práve v pôrodnici, aj ten náš, sa začal rovnako. Jurko sa narodil tri dni po riadnom termíne tehotenstva akútnou sekciou pre nedostatok kyslíku v brušku. Pokiaľ bol ešte u mňa v brušku bolo to zdravé a spokojné bábätko a ja som sa nevedela dočkať, kedy tento náš malý zázrak už príde medzi nás a ja si ho konečne vezmem do náručia a dám mu božtek za to, že ma urobil tou najšťastnejšou maminou na svete.

Ale osud to zariadil inak. Keď zistili, že Jurko nemá dostatok kyslíka, okamžite mi urobili sekciu, a lekári začali podnikať kroky, aby Jurko začal dýchať. Ten čas, kým som Jurka konečne začula plakať mi pripadal nekonečný. Neustále som sa pýtala všetkých naokolo, či je Jurko v poriadku, ale nikto mi nechcel odpovedať. Jurka mi ukázali iba na pár sekúnd a odniesli mi ho preč a umiestnili do inkubátora.

Ten okamih, keď som konečne uvidela Jurka, bol tak úžasný a zároveň neuveriteľne bolestivý. Ležal tam krásny chlapček, nádherné bábätko s váhou 3160 g a dĺžkou 50 cm. Ale to nádherné dieťatko som videla iba ja. Ostatní videli dieťatko, ktoré je zvláštne vykrútené, dieťatko, ktoré malo ručičky aj nožičky v obrovskom kŕči, nehýbalo sa, nereagovalo na podnety, na svetlo, bolesť, dieťatko ktoré nemalo prehĺtací a sací reflex, nevedelo otvoriť očká, plakať… Jurka o dva dni previezli do Bratislavy na Kramáre, na oddelenie patologických novorodencov, následne na JIS a začal kolotoč rôznych vyšetrení.

Po niekoľkých dňoch bola Jurkovi stanovená hlavná diagnóza: hemoragická perinatálna hypoxicko ischemická encefalopatia. Takýto typ poškodenia prináša so sebou najzávažnejšie prognózy v zmysle neurologického postihnutia. Výsledky vyšetrení ukázali, že neokysličením mozgu došlo k centrálnej tonusovej poruche. K tomu všetkému ako 4 mesačný dostal ťažkú epilepsiu, ktorá všetko ešte viac skomplikovala a sťažila.

Jurko cvičí takmer od narodenia, napriek tomu je jeho psychomotorický vývin veľmi spomalený, stále má veľa novorodeneckých reflexov. Ťažká epilepsia navyše spôsobila, že zabudol aj veci, ktoré sa s námahou naučil a trvalo niekoľko mesiacov, kým sa opäť každodennou drinou a cvičením dostal tam, kde bol pred epileptickými záchvatmi.

Dnes už Jurko, ako 14-mesačný fešák, sa vďaka každodennému tréningu prehĺtania naučil papať mixovanú stravu lyžičkou. Každý rodič, ktorý sa stretol s poruchou prehĺtania alebo inou poruchou príjmu potravy vie, aký je to neopísateľný pocit, keď hadičku vymeníte za lyžičku a váš drobček konečne vie ako chutí mrkvička, zemiačik, jogurt, ovocie.

Väčšina detičiek dostane zdravie ako dar už pri narodení, náš Jurko také šťastie nemal. Ale je to veľký bojovník a úžasný chlapček, ktorý nám aj napriek každodennej drine, cvičeniu, bolesti a kŕčom vie jediným svojim úsmevom dodať silu ísť ďalej, nevzdávať to a hľadať možnosti ako mu pomôcť napredovať napriek pesimistickému postoju lekárov a okolia.

Aj keď sa možno pokroky, ktoré Jurko od svojho narodenia dokázal, zdajú byť malé, pre mňa a pre jeho tatina, sú to úžasné zázraky, a veríme, že aj napriek všetkým okolnostiam pôjde Jurko vpred a ešte dokáže veľa vecí. K tomu ale vedie ešte veľmi dlhá cesta plná cvičenia, námahy, sebazaprenia, zaobstarania rôznych pomôcok a neurorehabilitácií, čo je veľmi finančne náročné. Snažíme sa pre Jurka zabezpečiť všetko, čo mu pomôže napredovať. Hľadáme možnosti, riešenia ale aj napriek všetkej tej snahe, rehabilitačným pobytom, každodenným cvičeniam sú zlepšenia takmer nepatrné. Preto sme sa rozhodli pre liečbu kmeňovými bunkami v Mexiku. Tá nám zatiaľ ako jediná, ponúka lepšie vyhliadky do budúcnosti, pretože kmeňové bunky môžu nahradiť tie poškodené.

Náklady na liečbu sú ale veľmi vysoké, a nie je v našich možnostiach ju zabezpečiť z vlastných zdrojov. Samotná liečba bez leteniek, ubytovania, prenájmu auta a stravy je 17 600 USD. Je to veľmi veľa peňazí, preto každý jeden dar,každé darované euro bude mať pre nás dvojnásobnú hodnotu a Jurko dostane šancu aspoň o kúsok sa mentálne aj fyzicky priblížiť k zdravým deťom.

Liečbu chceme absolvovať čo najskôr, ešte túto jeseň, preto vám z celého srdca ďakujeme za pomoc a prajeme vám najmä zdravie, pretože to je tá najdôležitejši­a vec.“

Podporiť Jurka môžete aj vy cez tento odkaz na portáli ĽudiaĽuďom.sk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Chlapček na fotkách je Jurko (1) z Považskej Teplej, ktorý musí bojovať s osudom
5
Galéria
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM