Filip Chudý Rôzne Video

Nová lávka na VIDEO a FOTO: Kedy kvôli jej osadeniu uzatvoria cestu na Rozkvete?

Niekoľkomesačné čakanie Považskobystričanov na novú lávku sa pomaly končí. Poznáme už deň, kedy ju prídu osadiť.

Ilustračný obrázok k článku Nová lávka na VIDEO a FOTO: Kedy kvôli jej osadeniu uzatvoria cestu na Rozkvete?
17
Galéria

Na jar sa hovorilo, že novú lávku na Rozkvete by chceli mať na meste hotovú začiatkom leta. V septembri bolo oznámené, že v polovici októbra už bude využívaná verejnosťou, lenže na miesto ju prídu osádzať až v posledný októbrový piatok. Ako sme vás už informovali, ďalšie zdržanie spôsobili hlavne problémy s betónovými pätkami. V pondelok 22. októbra sme boli zisťovať priamo u výrobcu v Považskej Teplej, ako lávka aktuálne vyzerá a aký bude ďalší postup.

Miloš Ščotka, zástupca realizátora stavby spoločnosti Viko uviedol, že lávka je v plnom prúde výroby. „Materiálovo je zabezpečená stopercentne a rozpracovaná je už na približne 50–60 percent. Výrobu sme naplánovali časovo tak, aby nové betónové pätky priamo na mieste dozreli. Výroba sa ukončí počas tohto týždňa s tým, že od štvrtka 25. októbra sa už presúvame aj priamo na miesto. Prvá nosná časť tam príde v piatok doobeda, pričom by mala byť doprava pod lávkou v ten deň uzatvorená,“ povedal s tým, že následne v pondelok je možné len čiastočné uzavretie cesty, ale úplné uzavretá cesta pod lávkou by mala byť zrejme len v piatok.

„V piatok teda osadíme oceľovú konštrukciu a od soboty začneme aplikovať záverečný nástrek pochôdznej plochy. Je v našom záujme, aby lávka do konca tohto mesiaca bola otvorená k užívaniu. Síce potom sa ešte môžu robiť dokončovacie práce, no to by už lávka slúžila ľuďom. Situáciu môže skomplikovať len počasie, keďže počas dažďa nemôžeme ten nástrek aplikovať,“ vyjadril sa Ščotka.

Na novej lávke bude podľa jeho slov cca 40 ton železa, ktoré je ošetrené tak, aby to nezačalo zhrdzavieť. „Hlavnú oceľová časť, ktorá je dlhá približne 30 metrov, dovezieme na špeciálnom nákladnom vozidle. Žeriav ju zdvihne a behom krátkej chvíle sa osadí, pričom následne sa začne ďalší postup prác. Ďalšie časti lávky privezú asi tri nákladné autá,“ ozrejmil zástupca realizátora stavby.

Zdroj: Dnes24.sk

Ten tiež zdôraznil, že pre verejnosť sa lávka otvorí až vtedy, keď bude nastriekaný špeciálny protišmykový nástrek. „Ten sa však môže robiť len na mieste, keď bude lávka už osadená. Nás zaujíma hlavne kvalita, aby tá lávka čo najdlhšie vydržala. My ako firma sa totiž za ňu nechceme hanbiť,“ dodal.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Nová lávka pre Rozkvet vo výrobnej hale: Pozrite na FOTO, ako sa tvorila
17
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM