Filip Chudý Rôzne

Nostalgia na kolesách: Ocenili legendu Považských strojární Zdena Metzkera, FOTO

Bolo sa na čo pozerať. Výstava Považskobystrický motocykel ponúkla viac ako 60 historických motoriek.

Ilustračný obrázok k článku Nostalgia na kolesách: Ocenili legendu Považských strojární Zdena Metzkera, FOTO
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Výstava historických motocyklov vyrábaných v bývalých Považských strojárňach v Považskej Bystrici, jazdy zručnosti a pravidelnosti, rôzne súťaže či tradičná spanilá jazda okolím mesta boli súčasťou 13. ročníka podujatia Považskobystrický motocykel.

Nostalgia z Považských strojární

Podľa predsedu Veterán klubu Manín Jána Opletala Považskobystrický motocykel je prehliadkou celej škály motocyklov, ktoré sa vyrábali v Považskej Bystrici. Akcia podľa neho prilákala viac ako 60 majiteľov unikátnych motocyklov nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky a z Maďarska.

„Naším zámerom bolo prilákať Považskobystričanov i ľudí z okolia, aby sme im pripomenuli zašlú slávu motocyklovej výroby na Považí. Mnohí z nich pracovali v Považských strojárňach a je pre nich takou nostalgickou spomienkou, keď okolo nich prejde motocykel, na ktorého výrobe sa podieľali,“ povedal Opletal.

Viac správ zo Slovenska

Ocenili Zdena Metzkera

Ako dodal, v rámci podujatia ocenili organizátori najstaršieho člena Veterán klubu Manín, jedného z otcov väčšiny motocyklov vyrábaných v Považských strojárňach, Zdena Metzkera.

„Pán Metzker oslávi v novembri okrúhle osemdesiatiny. Bývalý konštruktér napísal už niekoľko kníh o motocykloch a krst jeho najnovšej knihy bol súčasťou sobotného podujatia. Sme radi, že je medzi nami a že sa stará o uchovanie histórie výroby motocyklov v Považských strojárňach,“ doplnil Opletal.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Stretnutie osobností

Súčasťou akcie bolo podľa neho tento rok aj predstavenie unikátneho a na svoje obdobie svetového súťažného motocykla Tatran, ale i stretnutie konštruktérov a bývalých súťažných jazdcov Považských strojární. Stretnutie pripravili v spolupráci so Slovenskou motocyklovou federáciou a Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici.

Už 13. ročník podujatia privítal doteraz najviac účastníkov. „Spomedzi bývalých konštruktérov, mechanikov a továrenských jazdcov boli prítomní Zdeno Metzker st., Peter Smižík, Jindřich Šafařík, Bedřich Fendrich, Marián Kročka, Milan Kremel, Jozef Kožuch, Jozef Počarovský, Emil Čunderlík, Ján Kocian a ďalší,“ doplnila Anna Šujanská, správkyňa fondu motocyklov v múzeu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite, ako to vyzeralo na podujatí.

FOTO: Považskobystrický motocykel ponúkol viac ako 60 historických motoriek
15
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM