Filip Chudý Rôzne

Nocľaháreň v Považskej sa nesťahovala: Koľko zaplatia za noc bezdomovci?

Zimné obdobie sa hlási o slovo, čo znamená, že aj ľudia bez domova vyhľadávajú teplo. Kde a za koľko ho nájdu v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Nocľaháreň v Považskej sa nesťahovala: Koľko zaplatia za noc bezdomovci?
Zdroj: TASR

Aj počas tohto zimného obdobia bude v našom meste pre tých pre občanov, ktorí nemajú strechu nad hlavou, zabezpečená nocľaháreň. Už tradične bude k dispozícii na Mládežníckej ulici, hoci minulý rok radnica avizovala jej sťahovanie. „Nakoľko však prišlo k dohode s majiteľmi objektu, aj pre tento rok zostáva nocľaháreň v Kolónii. Náklady na ňu sú 18 000 € ročne, ktoré mesto získava zo štátnej dotácie,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Ubytovanie v nocľahárni v Považskej Bystrice býva ľuďom bez domova sprístupnené v závislosti od poveternostných podmienok, zvyčajne, keď sa vonkajšia teplota zníži pod 0°C. Nocľaháreň sa zvykne spravidla otvárať približne v polovici novembra. „Priestory v Kolónii sú určené pre ľudí, ktorí sa ocitli bez strechy nad hlavou a potrebujú chladné mesiace stráviť v nejakom prístreší. Týka sa to predovšetkým občanov mesta, ktorí mali v Považskej Bystrici trvalý pobyt,“ vysvetlil Jozef Bielik, vedúci odboru školstva a sociálnych vecí.

Pomôcť môže každý

Okrem miestna na spánok a odpočinok tu majú ľudia tiež podmienky na vykonanie osobnej hygieny a tiež na prípravu jednoduchej teplej stravy. Bezdomovci, ktorí sa rozhodnú prespať v tomto zariadení, musia dodržiavať určité pravidlá zahrnuté v prevádzkovom a ubytovacom poriadku, napríklad ich môžu odmietnuť, ak javia známky po použití návykových látok. V nocľahárni sa tiež musia dodržiavať pravidlá spolunažívania.

„Kapacita nocľahárne je 30 prijímateľov, zatiaľ vždy bola postačujúca. Ľudia bez domova platia za využívanie nocľahárne podľa platného VZN symbolickú sumu 0,10 € za noc, ak porušia domový alebo prevádzkový poriadok, poplatok sa zvyšuje na 0,50 €, pri ďalšom porušení 1 €,“ prezradila Iveta Kováčiková.

Ľuďom bez domova môžete počas zimných mesiacov pomôcť aj vy. „V nocľahárni mesto poskytuje v zmysle zákona aj ošatenie. Aj preto by sme sa chceli obrátiť na občanov, ktorí by chceli takýmto spôsobom pomôcť. Ak majú doma prebytočné deky, plachty na postele, paplóny, zimné šatstvo či topánky, môžu ich darovať,“ informovala mestská hovorkyňa s tým, že viac informácií získajú občania od pracovníčok na oddelení starostlivosti o občana na mestskom úrade, čísla dverí 122 a 123.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

VIDEO a FOTO: Netradičná návšteva v považskobys­trickej radnici, roboti v akcii!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM