Filip Chudý Rôzne

Noc v Považskej bude svetlejšia: EÚ na to výrazne prispela!

Vo viacerých mestských častiach Považskej Bystrice bude v noci svetlejšie než bývalo. Môžu za to peniaze z Európskej únie. Koľko nám priklepli?

Ilustračný obrázok k článku Noc v Považskej bude svetlejšia: EÚ na to výrazne prispela!
Zdroj: Dnes24.sk

V mestských častiach Orlové, Považské Podhradie, Šebešťanová a Podvažie sa realizuje rekonštrukcia verejného osvetlenia, ktoré je spolufinancované zo zdrojov EÚ. V minulom roku mesto podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu v rámci operačného programu Konkurencieschop­nosť a Hospodársky rast. „Zazmluvnená výška nenávratného finančného príspevku je takmer 208 000 eur,“ vyjadrila sa hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková. Cieľom projektu je zlepšenie technického stavu verejného osvetlenia, obnova jeho sústavy a zníženie energetickej náročnosti.

„Pôvodné svietidlá boli nahradené novými, energeticky menej náročnými svietidlami, čo prispeje k zníženiu finančných nákladov súvisiacich s prevádzkou a údržbou sústavy verejného osvetlenia v mestských častiach mesta Považská Bystrica,“ povedala hovorkyňa mesta.

Sústava verejného osvetlenia pred rekonštrukciou vykazovala viaceré nedostatky. Nachádzalo sa v nej veľa druhov svietidiel, čo spôsobovalo výrazné problémy pri údržbe a oprave týchto svietidiel. Tiež boli staré, čo spôsobovalo ďalšie problémy. „V mestských častiach sa pôvodné svietidlá nahradili novými, modernejšími a hospodárnejšími svietidlami s LED technológiou. V dôsledku širokých rozostupov medzi niektorými svetelnými bodmi, je nutné na niektoré existujúce stožiare doplniť aj nové svietidlá,“ vyslovila sa Kováčiková.

Celkovo sa inštalovalo 300 ks nových svietidiel. Okrem toho došlo k osadeniu nových výložníkov a inštalácií 12 ks komunikačnej jednotky do rozvádzačov, ktoré budú zaznamenávať informácie o spotrebe, regulovať sústavu a diaľkovo ju ovládať. „Úspora energie sa pritom dosiahne aj napriek tomu, že celkový počet svietidiel bude vyšší ako pôvodne,“ dodala Kováčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Strašiaky v Považskej: Predá sa budova bývalej vojenskej správy? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM