Rôzne

Neželaný hosť v našej prírode: Výzva pre Považskú a okolie, FOTO

Aj v okolí Považskej Bystrice sú problémom cudzokrajné druhy. Momentálne dáva zabrať i hviezdnik ročný.

Ilustračný obrázok k článku Neželaný hosť v našej prírode: Výzva pre Považskú a okolie, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Invázie nepôvodných druhov rastlín do prirodzených rastlinných spoločenstiev sa v súčasnosti stali globálnym problémom. Uviedla to botanička Vlastivedného múzea v Považskej Bystici Daniela Dúbravková s tým, že aj aj v našej krajine sa rozšírili a udomácnili viaceré cudzokrajné druhy, ktoré sa na mnohých miestach nekontrolovane šíria a vstupujú do prirodzených spoločenstiev, kde vytláčajú pôvodné druhy a vytvárajú monocenózy – spoločenstvá tvorené len jedným rastlinným druhom.

„Týmto spôsobom invázne druhy degradujú prirodzené rastlinné spoločenstvá, znižujú biodiverzitu a narušujú ekologickú stabilitu krajiny,“ ozrejmila.

Rýchlo sa šíri

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici sa snaží informovať verejnosť o potrebe boja s inváznymi rastlinami. „Aktuálne je možné v prírode bežne stretnúť známu a nezameniteľnú astrovitú inváznu rastlinu hviezdnik ročný. Kvitne bielymi až fialovkastými úbormi, stonka a listy sú husto chlpaté. Pochádza zo Severnej Ameriky, do Európy bol dovezený ako okrasná rastlina,“ konštatovala botanička s tým, že neskôr začal unikať z okrasných záhrad, spontánne sa šíriť a zdomácňovať, pričom na Slovensku sa šíri asi od polovice 20. storočia.

Jeho výskyt je hojnejší v nižších nadmorských výškach, ale vystupuje až do podhorských oblastí. Hviezdnik ročný najčastejšie osídľuje narúšané, človekom ovplyvnené stanovištia (napr. rumoviská, opustené polia, navážky zeminy a pod.). „Rýchlo sa šíri pozdĺž vodných tokov, ciest a železničných tratí, kde tvorí husté neprehliadnuteľné porasty. Okrem toho sa však alarmujúco rozširuje aj do prirodzených spoločenstiev, osídľuje lúky, pasienky a trávnaté stanovištia stepného charakteru,“ spomenula Dúbravková.

V najcennejších lokalitách regiónu

Ako ďalej uviedla, v Strážovských vrchoch je dokonca možné pozorovať ho na území niektorých maloplošných chránených území – teda v najcennejších prírodných lokalitách nášho regiónu. „Tiež nie je problém nájsť ho roztrúsene na horských lúkach a v okolí odľahlých osád v Javorníkoch. Tento stav nás nemôže nechať ľahostajných a preto sme prišli s myšlienkou osloviť verejnosť s výzvou, aby sme všetci priložili ruku k dielu a spoločnými silami postupne spomalili šírenie tohto neželaného hosťa,“ pripojila.

Je však potrebné spoznať biológiu tohto neuveriteľne vitálneho rastlinného druhu. „Hviezdnik ročný kvitne od júla do októbra a rozmnožuje sa takmer výhradne semenami. V našich prírodných podmienkach sú rastliny veľmi plodné. Početné semená dozrievajú postupne od konca augusta a za suchého počasia po odkvitnutí celého súkvetia sa rozpadajú a následne sa rýchlo šíria vetrom alebo vodou. Podobne, ako u iných zástupcov čeľade astrovitých, môžu semená dozrieť dokonca aj na pokosených rastlinách,“ opísala botanička.

Výzva na pomoc

Tá upozorňuje, že keďže sa jedná o jednoročnú rastlinu, jeho nekontrolovanému šíreniu sa dá najlepšie zamedziť opakovaným kosením. „Hospodárenie v krajine, pravidelné kosenie a pasenie zvierat je vo všeobecnosti najúčinnejším spôsobom boja proti inváznym druhom. Plochy nechané ladom postupne strácajú svoju biologickú rozmanitosť a sú náchylnejšie na prienik inváznych druhov. Ak ide o menšie porasty hviezdnika alebo jeho roztrúsený výskyt, vhodné je tiež vytŕhanie rastlín aj s koreňom a to v čase pred kvitnutím a dozretím semien, aby zrelé semená nemohli v ďalších rokoch vyklíčiť a vytvoriť nový porast,“ doplnila pracovníčka považskobystric­kého múzea.

„Počas letných dní prejde po turistických chodníkoch v krásnej prírode v okolí Považskej Bystrice nespočetné množstvo turistov. Chceme preto využiť tento skrytý potenciál všímavých návštevníkov prírody a vyzvať ich, aby na prechádzkach prírodou vytŕhali rastliny hviezdnika ročného aj s koreňom, a tak pomohli nášmu životnému prostrediu,“ povedala Dúbravková.

Vytrhnuté rastliny môžu ponechať voľne položené na okolitej vegetácii tak, aby korene vyschli a nemohli opätovne zakoreniť. „V takejto činnosti môžu nájsť záľubu hlavne deti. Ak dieťa dostane dôležitú úlohu, ktorej významu porozumie a je pritom aj zábavná, dokáže sa nadchnúť pre dobrú vec. Preto vytŕhanie hviezdnika môže byť rodičmi využité i ako motivácia pre deti, aby na túre kráčali vpred bez reptania a dokázali tak prejsť aj dlhšie vzdialenosti,“ uviedla s tým, že netreba sa obávať kontaktu kože s touto rastlinou, nie sú známe žiadne alergické reakcie.

Infokampaň v okolí

Hviezdnik ročný nie je podľa vyhlášky o odstraňovaní inváznych druhov zaradený medzi invázne rastliny s povinnosťou likvidácie. Vlastníci a užívatelia pozemkov teda v nemajú povinnosť vyplývajúcu z aktuálnych právnych predpisov likvidovať ho tak, ako je to u iných, ešte agresívnejších a často aj zdravie ohrozujúcich druhoch inváznych rastlín. „Preto informovaním verejnosti o jeho negatívnych vplyvoch na prírodu chceme zabezpečiť aspoň jeho čiastočné odstraňovanie na dobrovoľnej báze. Počas leta budeme umiestňovať informačné tabuľky o hviezdniku ročnom na vybraných strategických miestach na turistických chodníkoch v okrese Považská Bystrica,“ pripojila botanička.

Zároveň verí, že ak sa nájde veľa ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoj životný priestor a záleží im na ňom, je možné spomaliť rýchlosť šírenia inváznych rastlín. „Môžeme k tomu každý prispieť svojou troškou buď tým, že si pokosíme vlastný pozemok, alebo na prechádzke prírodou vytrhneme zopár býľ tejto inváznej rastliny. Malo by nám záležať na tom, aby si aj naše deti a vnuci raz mohli priniesť domov z prechádzky prírodou pestrú kyticu lúčnych kvetov, a nie len samý hviezdik,“ dodala.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Toto je on.

Hviezdnik ročný na FOTO: Keď ho uvidíte, vytrhnite ho!
4
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM