Filip Chudý Rôzne Video

Nešťastie spojilo Považskú: Na svete je plán na obnovu zhorenej kaplnky, VIDEO

Požiar kaplnky na Rozkvete zničil hlavne jej strešnú časť. Teraz sa rokovalo o pláne jej obnovy. Aký je výsledok?

Ilustračný obrázok k článku Nešťastie spojilo Považskú: Na svete je plán na obnovu zhorenej kaplnky, VIDEO
Zdroj: Ján Melicher

Kaplnka sv. Heleny na považskobystrickom sídlisku Rozkvet, ktorá v utorok 21. augusta prišla pri požiari o strechu, by mala byť opätovne zastrešená najneskôr do konca novembra tohto roka. Vyplýva to zo stretnutia na pôde mestskej rady, ktorého sa zúčastnili aj páter farnosti Považská Bystrica – Rozkvet Wieslaw Krzyszycha a odborná radkyňa Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trenčíne Mária Ružôňová.

„Na stretnutí sme sa dohodli na základných krokoch. Najskôr prizveme projektanta, ktorý naprojektuje kompletnú obnovu. Tiež vytvoríme pracovnú skupinu, ktorá bude monitorovať práce každý týždeň. Mesto sa zaviazalo, že do obnovenej kaplnky kúpi zvon a prostredníctvom mestskej spoločnosti Mestské lesy Považská Bystrica zabezpečí kompletne drevo na krov a všetky práce s drevom tak, aby sa obnova mohla začať čím skôr,“ povedal primátor Karol Janas.

Problém je ale ten, že kaplnka nie je mestským majetkom, čiže naša samospráva nemôže do nej priamo investovať, radnica to ale chce obísť. „Zvon môžeme kúpiť ako mestský majetok a dať do dlhodobého nájmu farnosti na Rozkvete, čiže tu problém so zákonom by nemal byť. Mestské lesy sú zas obchodná spoločnosť a preto môžu dať drevo ako sponzorský dar. Zvolávať mestské zastupiteľstvo teda kvôli tomuto nebude potrebné,“ uviedol Janas, ktorý ešte nevedel vyčísliť výšku nákladov, ktoré mesto finančne alebo materiálne poskytne, no podľa jeho slov nebudú zásadné.

Páter Wieslaw Krzyszycha prezradil, že v stredu po požiari zhodili zhorené drevo, vo štvrtok a v piatok postavili provizórny krov a strechu prikryli. „Nasadili sme všetky sily, aby pred búrkami už stál provizórny krov, čím sme chceli zabrániť ďalším škodám. Ďakujeme všetkým, ktorí nám v tom pomohli. V nedeľu kostolník kontroloval, aký je stav pod plachtami po víkendových búrkach. Chvalabohu, je tam sucho. Treba však vymeniť celý krok a zvonicu. Tiež sú potrebné vnútorné aj vonkajšie maľovky,“ vyjadril sa s tým, že nevie odhadnúť presnú výšku škôd, keďže až projektant musí určiť, koľko budú stáť opravy.

Zdroj: Dnes24.sk

K nim bude mať čo povedať aj KPÚ, keďže ide o kultúrnu pamiatku, no pamiatkári chcú byť nápomocní. Podľa Ružôňovej bude KPÚ ústretový pri vypracovávaní podkladov, rozhodnutí a vyjadrení k projektovej dokumentácii, k samotnej krytine i vymaľovaní interiéru kaplnky. „Nechceme nič urýchliť, bolo by dobré, keby objekt vyschol a zároveň by sme chceli, aby sa mobiliár a interiér trochu obnovili a zreštaurovali. Oheň zničil kompletne krytinu a krov, ktoré však neboli pôvodné. Vďakabohu, interiér sa zachránil, len sú vodou nasiaknuté múry. Statik ale skonštatoval, že sú v dobrom stave. Nenávratné škody z pohľadu KPÚ nenastali,“ konštatovala odborná radkyňa.

Finančne pomôcť môže každý, keďže farnosť Považská Bystrica – Rozkvet vytvorila verejnú zbierku, o ktorej informovala na svojej stránke. „Keďže aktuálne dokončujeme nový kostol, máme minimum prostriedkov na to, aby sme mohli opraviť aj kaplnku. Pomôže nám teda každé euro,“ dodal Krzyszycha.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM