Filip Chudý Rôzne Kultúra

Naši folkloristi uspeli v šou Zem spieva: Slová poroty im zahriali dušu, VIDEO

V populárnej televíznej šou Zem spieva mal zastúpenie aj Považskobystrický okres. Podžiaran z Papradna nám urobil výbornú reklamu.

Ilustračný obrázok k článku Naši folkloristi uspeli v šou Zem spieva: Slová poroty im zahriali dušu, VIDEO
Zdroj: Folklórna skupina Podžiaran

RTVS po veľkom úspechu folklórnej šou Zem spieva prináša jej pokračovanie v podobe druhej série. Aj v nej má náš okres zastúpenie, keď ho reprezentovala folklórna skupina Podžiaran z Papradna. „Naši fanúšikovia sa nás pýtali, prečo sme sa neprihlásili už do prvej série. Teraz sme sa prihlásili nielen kvôli nim, ale hlavne kvôli našim členom. Veď by už asi nebola možnosť niečo také zažiť, čiže sme chceli mať takúto skúsenosť,“ opísala dôvody prihlásenia do Zem spieva vedúca súboru Lenka Jandušíková.

Ich priamymi súpermi v boji o postup do semifinále boli trombitáši z folklórnej skupiny Javorník z Lúk a folklórna skupina Konopa z Dohnian. „Každý má malú nádej, že by mohol postúpiť, no keď som videla, koho máme v skupine, ťažko bolo vyberať,“ povedala vedúca Podžiaranu. No porota si ich nakoniec vybrala a posunula do semifinále. Navyše na vystúpenie Podžiaranu nešetrili členovia poroty superlatívmi.

„Mali sme síce v minulosti viaceré úspechy, ale vystúpením v Zem spieva sme sa určite najviac zviditeľnili. Bolo niečo úžasné, keď sme počuli slová chvály od porotcov na naše vystúpenie, to sa nedá ani opísať. Keď pochvália vašu prácu a spev, ktorý je pre vás typický, pričom sa páči aj iným, to vždy zahreje dušu,“ uviedla Jandušíková.

Priamo v televíznom štúdiu vystupovalo 15 členiek súboru, ktoré predviedli trojhlasné spievanie v podobe pomalých ťahavých piesní, aké sú pre Papradno typické. „Boli to všetky ženy, ktoré v danej chvíli boli schopné spievať. Keďže nebolo žiadne počtové obmedzenie, povedali sme si, že ideme do toho všetky,“ ozrejmila vedúca súboru s tým, že členovia skupiny pochádzajú z Papradna, ale niektorí sú už odsťahovaní a bývajú napr. v Považskej Bystrici.

Podžiaran minulý rok oslávil 35. výročie svojho založenia a postup do semifinále Zem spieva je preň akýsi pekný dodatočný darček, no nemusí zostať len pri ňom. „Na semifinále sa už pripravujeme, bez toho by to nešlo. Už cvičíme vybrané piesne, aby to dobre dopadlo. Hlavne si to ale ideme užiť, či to bude stačiť na postup do finále, to ťažko predpovedať. No niečo mať vymyslené musíme, ak by sa to podarilo, lebo medzi semifinále a finále je krátky čas. Ale už bude na ľuďoch, komu sa čo bude páčiť,“ konštatovala Jandušíková. V semifinále Zem spieva budú naživo vystupovať 10. marca.

A môže to byť aj s výraznou podporou. „Ďakujeme všetkým v Papradne a tiež ostatným za úžasnú podporu. Ako v našej obci funguje podpora miestneho folklóru, to je niečo výborné. Už v tomto kole sme mali v štúdiu jednu z najväčších podpor, pričom naši fanúšikovia povedali, že na semifinále pôjdu aj na troch autobusoch,“ dodala vedúca Podžiaranu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Folklórna skupina Podžiaran z Papradna zažiarila v Zem spieva: Pozrite si jej vy
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM