Šport Iné športy

Podhradské more namiesto Budapešti: Trníková opäť vo vode s túžbou po olympiáde

Slovenská plavkyňa Nikoleta Trníková je spolu s reprezentačnými kolegami opäť vo vode. Ako vyplnila pauzu a aké sú jej ciele?

Ilustračný obrázok k článku Podhradské more namiesto Budapešti: Trníková opäť vo vode s túžbou po olympiáde
15
Galéria
Zdroj: TASR

Držiteľka ceny pre najlepšiu juniorku a zároveň druhá najlepšia plavkyňa na Slovensku za minulý rok Nikoleta Trníková spolu s reprezentačnými kolegami v pondelok 18. mája po dvojmesačnej pauze opäť skočila do bazéna. Hlavný hygienik totiž udelil reprezentačnému tímu výnimku a za prísnych bezpečnostných podmienok mohli opäť začať trénovať na plavárni bratislavských Pasienkov.

Vyskúšala Podhradské more

Stále len 17-ročná plavkyňa z Považskobys­trického plaveckého oddielu a členka Národného športového centra však počas vynútenej pauzy doma v Považskej Teplej nezaháľala a poctivo trénovala. Dokonca to nevydržala a bola si aj zaplávať na otvorenej vode, pričom si zvolila ako miestna rodáčka Podhradské more.

„Mala som už dlhú pauzu, keďže plavárne zatvorili. Preto som rozmýšľala, že pôjdem na otvorenú vodu a kúpila som si aj neoprén. Bohužiaľ, bola som tam len raz, keďže voda bola ešte studená a nechcela som riskovať nejakú chorobu. Zaplávala som si asi polhodinu,“ povedala Trníková.

Bude to trvať

Počas vynútenej pauzy sa však hlavne venovala suchej príprave a bežeckým tréningom. „Záležalo od počasia. Keď bolo pekne, behala som. Potom som sa zas venovala suchej príprave. Nebolo to však nič špeciálne, keďže so mnou nemohli cvičiť ani kondiční tréneri. Bolo to teda individuálne,“ vysvetlila s tým, že už sa veľmi tešila na bazén. Zároveň upozornila, že dvojmesačná pauza bola veľmi dlhá, preto bude nejaký čas trvať, kým sa do toho plavci dostanú.

Odborníci spomínajú, že aký dlhý je výpadok plavcov, tak to treba vynásobiť dvomi, aby sme dostali čas, za aký sa môžu dostať späť do formy. Čiže v tomto prípade štyri mesiace. „Ja to vidím možno na ešte dlhšie obdobie, hoci je to individuálne. Záležať bude od toho, v akom stave si plavec dokáže udržať kondičku a ako sa bude cítiť v bazéne. Bola by som rada, keby to bolo čo najskôr, ale nejaký čas to určite potrvá,“ ozrejmila.

Cieľom olympiáda

Keby nebolo korony, práve v týchto dňoch by bola na svojich druhých veľkých ME, na ktoré mala splnený limit. Európsky šampionát v Budapešti preložili pre známe okolnosti o rok. Rovnako ako olympiádu v Tokiu, na ktorú mala zaplávaný B-limit, ale ten nedáva istotu štartu. „ME našťastie len odložili, čiže som neprišla o šancu na ne ísť. Navyše budem o rok staršia, čiže mám aj väčšiu šancu sa dostať na olympiádu, čo bude jeden z cieľov pre budúci rok. Vrcholov však bude v roku 2021 viac,“ doplnila.

Čo sa týka cieľa pre rok 2020, tým je po veľkých zmenách v športovom kalendári teraz účasť na decembrových MS v krátkom bazéne v Abu Dabí. „To by mal byť teda cieľ ešte na tento rok. Za predpokladu, že to nezrušia,“ dodala talentovaná plavkyňa.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Pozrite si zábery z prvého tréningového dňa aj s Nikoletou Trníkovou.

FOTO: Po korona pauze slovenskí reprezentační plavci opäť trénujú
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM