Filip Chudý Rôzne Video

Nádej na záchranu symbolu Považskej: Osud budovy ABŠO je v rukách vlády, VIDEO

Dominantou Považskej Bystrice je aj výšková budova v centre. A hoci sa v nedávnej minulosti črtalo, že z nej môže byť strašiak, chcú ju opraviť.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Administratívna budova štátnych orgánov (ABŠO) patrí do zoznamu pamätihodností Považskej Bystrice, lenže nahlodáva ju zub času. V minulosti existovala projektová dokumentácia na jej obnovu, tá sa však doteraz nezrealizovala. V roku 2020 ju opustil okresný súd, pričom sa tiež uvažovalo, že sa z nej bude sťahovať aj okresný úrad. „Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) zvažuje kúpu budovy SATOS v blízkosti súčasného klientskeho centra,“ uviedol rezort ešte v roku 2019.

Nechcú strašiak

Lenže odvtedy sa zmenila vláda, prišlo aj nové vedenie okresného úradu a plány sú opäť iné. Hovoria o tom, aby sa táto historická budova, ktorá je symbolom Považskej Bystrice, zrekonštruovala a nebol z nej v budúcnosti strašiak. Delegácia z ministerstva v minulých dňoch dorazila priamo k nám, pričom si pozrela aktuálny stav budovy a hovorilo sa o možnostiach jej obnovy.

Štátny tajomník MV SR a považskobystrický rodák Ján Lazar uviedol, že technický stav budovy je nelichotivý a finančné náklady na rekonštrukciu budú nemalé.

„Uvedomujeme si však, že táto budova vytvára identitu mesta, preto je našim záväzkom pomôcť pri jej rekonštrukcii. Nie sme úplne v bode nula, ale stále len na začiatku procesu. Momentálne MV SR obstaráva štúdiu uskutočniteľnosti rekonštrukcie tejto budovy a následne budú pokračovať ďalšie procesy. A to verejné obstarávanie projektovej dokumentácie a medzitým prípadné schválenie rekonštrukcie vládou,“ povedal Lazar.

Viac správ zo Slovenska

Rozhodnúť musí vláda

Ďalej uviedol, že by bolo správne budovu nielen zachovať a zrekonštruovať, ale do nej aj premiestniť všetky štátne inštitúcie v meste, čím by odpadli štátu náklady. „Bez štúdie uskutočniteľnosti sa však nevieme posunúť ďalej, keďže až tá dá odpovede na dôležité otázky. Aký je reálny stav budovy, aké by boli náklady, návratnosť investície a pod. Osobne som presvedčený, že tieto vstupy nám ukážu, že by investícia do rekonštrukcie bola návratná,“ doplnil s tým, že k dispozícii by mala byť štúdia niekde na jeseň 2021.

Následne by nasledovalo obstarávanie projektovej dokumentácie, čo odhaduje podľa zákonných termínov štátny tajomník na rok 2022. „Vtedy by sme sa zaoberali už aj získaním zdrojov na rekonštrukciu. Keďže náklady budú určite nad 3,5 milióna eur, to je už hodnota, ktorú musí schváliť aj vláda. Ak teda pôjde všetko hladko, skôr ako o dva-tri roky rekonštrukcia ešte hotová nebude, ale proces do konca funkčného obdobia súčasnej vlády by sme mohli stihnúť,“ dodal Lazar.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Sťahovanie

Prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Andrej Torda je rád, že sa naštartoval projekt rekonštrukcie. Štúdia uskutočniteľnosti im má ukázať aj budúcu obsaditeľnosť budovy, pričom sa počíta s tým, že sa zaplnia aj všetky aktuálne nevyužívané priestory.

Počas rekonštrukcie by sa úrad presťahoval do voľných priestorov po okresom súde. Už je naplánované, že kde by boli jednotlivé kancelárie, ale ešte chcú tieto priestory aj pripraviť. „Požiadal som MV SR, aby nám uvoľnili financie na rekonštrukciu a výmenu okien v nich, pričom hovoríme o sume približne 200 000 eur. Tieto peniaze sa nám zrejme podarí získať, vďaka čomu pripravíme priestory tak, aby boli dôstojné,“ doplnil Torda.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Zábery zo strechy budovy ABŠO prinášajú na Považskú Bystricu nevšedný pohľad.

OBRAZOM: Nevšedný pohľad na Považskú Bystricu z výškovej budovy
24
Galéria

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM