Filip Chudý Rôzne Video

Na svete je nový plán: Čo by sa malo v Považskej rekonštruovať? VIDEO a FOTO

Známe vnútrobloky na Lánoch sa spájajú s rekonštrukciou už niekoľko rokov. Čo sa začalo spomínať najnovšie?

Zdroj: Dnes24.sk

Na Dukelskej ulici sa nachádzajú tri vnútrobloky. Ten s označením III (najbližší k nemocnici) sa zrekonštruoval v roku 2016, pričom neskôr sa tam dorábali niektoré veci (bunker, zeleň). V septembri 2017 mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok a schválenie spolufinancovania projektu „Revitalizácia vnútroblokov Dukelská, Považská Bystrica“. Výdavky projektu mali byť podľa tohto návrhu 795 383,71 eur a spolufinancovanie mesta vo výške 39 769,19 eur.

Najnovšie prišiel do mestského zastupiteľstva iný plán. Mestskí poslanci na ňom schválili návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok a schválenie spolufinancovania projektu „Budovanie vodozádržných opatrení v meste Považská Bystrica, vnútrobloky, ulica Dukelská“ v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

„Výstavba vodozádržných opatrení by zároveň riešila aj vybudovanie nových parkovacích miest na ulici Dukelská, vo vnútroblokoch I a II. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú sumu približne 170 000 eur, spoluúčasť mesta by mala byť vo výške cca 8500 eur,“ uviedla hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

Podľa nej je požiadavkou občanov bývajúcich v riešenej lokalite vybudovanie parkovacích miest, rekonštruovanie prístupovej komunikácie, preriešenie odvodnenia povrchových vôd a vybudovanie nového verejného osvetlenia. „Verejné osvetlenie je riešené v samostatnom projekte. Vo vnútrobloku I je navrhnutých 38 parkovacích stojísk zo zátravňovacích tvárnic a sedem parkovacích stojísk s krytom asfaltovým. Stojiská sú navrhnuté s radením šikmým v počte 14 a kolmých v počte 31. Celkový počet parkovacích stojísk je 45. Z toho sú tri parkovacie státia pre telesne postihnutých,“ ozrejmila hovorkyňa.

Tá ďalej prezradila, že vo vnútrobloku II je navrhnutých 53 parkovacích státí s radením šikmým a kolmým. Z toho sú tri parkovacie státia pre telesne postihnutých. Všetky parkovacie stojiská sú priamo dopravne napojené na rekonštruované komunikácie. „V rámci projektu dôjde aj k revitalizácií a rozšíreniu verejnej zelene. Pri realizácií vnútroblokov budú uplatňované ekologické princípy tvorby a ochrany zelene, kedy okrem výsadby a obnovy zelene, ktorá tvorí samostatnú zložku v rámci prípravy projektovej dokumentácie, bude v oboch vnútroblokoch 1300 m² parkovacích plôch vybudovaných zo zatrávňovacích tvárnic a tieto budú slúžiť nielen na parkovanie, ale aj na rozvoj zelene a zadržiavanie vody v krajine,“ dodala.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Vnútrobloky na Dukelskej ulici: Ako dlho ešte bude trvať tento stav?
30
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM