Rôzne

Na Rozkvete sľubujú 300 nových parkovacích miest: Ide o tieto lokality, FOTO

Hlavným problémom najväčšieho považskobystrického sídliska je parkovanie. Najnovšie plány na riešenie situácie sú takéto.

Ilustračný obrázok k článku Na Rozkvete sľubujú 300 nových parkovacích miest: Ide o tieto lokality, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Parkovanie patrí medzi najväčšie problémy Považskej Bystrice a najkritickejšia situácia je na Rozkvete. Vyriešenie parkovania na našom najväčšom sídlisku je dlhodobou požiadavkou výboru mestskej časti a tiež samotných obyvateľov. Podľa primátora Karola Janasa (SMER-SD, SNS, SZ) je jednou z najhorších častí lokalita v okolí SZŠ DSA Rozkvet (bývalá osmička) a Východná ulica.

Podľa jeho slov sa mesto v najbližších dvoch rokoch bude snažiť situáciu aspoň čiastočne vyriešiť. „Momentálne začíname prvou etapou, kedy vybudujeme parkovanie vo svahu pod základnou školou. Celkovo tu vznikne stovka parkovacích miest,“ ozrejmil.

Jednosmerka

V tejto lokalite často dochádza ku kolíznym situáciám, komunikácia pod školou je úzka, autá parkujú z oboch strán a tak tu často problematicky prechádzajú nielen samotní obyvatelia, ale aj vozidlá bezpečnostných zložiek či smetiari. „Chceme to vyriešiť zjednosmernením celej ulice. Vjazd na ňu bude ako v súčasnosti, potom vozidlá pôjdu poza školu a dole okolo nového parkoviska,“ skonštatoval primátor.

Komplikované lokality na sídlisku Rozkvet by mali byť podľa sľubov v časovom horizonte dvoch rokov posilnené o nové parkovacie miesta. „Aktuálne spúšťame prvú etapu, v rámci ktorej vznikne prvá stovka, budúci rok začneme s druhou, taktiež v tejto lokalite, kde pribudne ďalšia stovka. Rovnako sto parkovacích miest chceme vybudovať aj na Východnej ulici, uvidíme ako veľmi nás zasiahne korona kríza. Rozpracovaný je aj projekt aj pod Kaplnkou sv. Heleny. Každopádne celkovo máme v pláne do dvoch rokov vybudovať na Rozkvete tristo parkovacích miest. Je nám jasné, že situáciu to úplne nevyrieši, ale veľmi to pomôže,“ povedal primátor.

Výruby

Celkový rozpočet na obe parkoviská, zjednosmernenie ulice ako aj potrebnú prekládku plynu uviedla radnica vo výške 250 000 eur. „Pripravujeme verejné obstarávanie, verím, že sa táto suma v súťaži ešte zníži. Samotné práce by sme chceli spustiť začiatkom leta, aby bolo do konca roka všetko hotové,“ doplnil Janas.

Na ploche, kde má vzniknúť nové parkovisko, sa v minulých dňoch robili výruby, keď padlo za obeť 26 stromov. „Tie však nahradíme takmer 40 novými a pribudne tu aj 400 okrasných kríkov,“ dodal primátor.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Takto to tam vyrúbali.

FOTO: Na Rozkvete pri osmičke vyrúbali desiatky stromov, má tam byť parkovisko
4
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM