Filip Chudý Rôzne

Na Považskom hrade pribudol náučný chodník: Aké atrakcie ponúka? FOTO a VIDEO

Návštevníci Považského hradu sa majú na čo tešiť. Nový náučný chodník ponúka viaceré atrakcie. Aké?

Ilustračný obrázok k článku Na Považskom hrade pribudol náučný chodník: Aké atrakcie ponúka? FOTO a VIDEO
2
Galéria

Od soboty 22. júla bude po rekonštrukčných prácach opätovne sprístupnený Považský hrad. Novinkou na ňom bude vnútorný informačný systém, ktorý má slúžiť pre turistov nielen ako oddychový priestor, ale zároveň aj ako náučný chodník. „Pri vstupe tesne pod hradom je umiestnený pútač, pri vstupe do hradu sú umiestnené prvé dva prvky – odpočívadlo s informačnou tabuľkou a smetný kôš, zvyšok je rozložený po nádvorí,“ povedala Marika Zábojníková, koordinátorka projektu Obnova národnej kultúrnej pamiatky Považského hradu.

Po vstupe do areálu hradu je priehlbina obkolesená drevenými konštrukciami, po pravej strane nájdete stojany na bicykle, odpočívadlo a smetný kôš. V strede nádvoria je umiestnený model hradu a odpočívadlo, do horného hradu sa dostanete po novo osadených schodoch. Opísala umiestnenie nových prvkov na hrade Zábojníková.

„V hornej časti nájdu návštevníci ďalšie odpočívadlá, smetný kôš a vyhliadkovú terasu – lávku, na konci ktorej je umiestnený ďalekohľad s rotáciou 360° a niekoľkostupňovým vertikálnym pohybom,“ prezradila koordinátorka projektu obnovy hradu.

Na jednotlivých odpočívadlách sú umiestnené tabuľky s popisom objektu, pri ktorom sa nachádza a jeho uloženie je možné pozrieť si na pôdoryse, ktorý je vyrezaný v platni na príslušnej bočnej strane. Celý informačný systém je zo surového dubového dreva a ocele, ktorým sa ponecháva naturálny vzhľad, čiže nebol okrem základnej úpravy dreva špeciálne ošetrený. „Drevo už chytá sivastý odtieň, oceľ koroduje. Tento vzhľad nijako vizuálne nenarúša farebnú líniu múrov hradu. Išlo o zámer, aby konštrukcie pôsobili dojmom dávneho osadenia,“ vysvetlila Zábojníková.

Považský hrad krátko pred sprístupnením: Ako vyzerá po obnove?
1
Galéria

Celkovo je osadených 11 odpočívadiel, tri smetné koše, dva stojany na bicykle, ďalekohľad, vstupný pútač, model hradu a lávka. Súčasťou je aj drevené zábradlie okolo západnej časti hradu. Celý projekt obnovy Považského hradu je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu so spoluúčasťou mesta.

Považský hrad s novými atrakciami: Pribudol aj ďalekohľad
2
Galéria
Zdroj: Obnova Považského hradu

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nový skanzen v Považskobys­trickom okrese: Čarovné FOTO s nádychom nostalgie

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM