Filip Chudý Rôzne

Múzeum v Považskej Bystrici opeknelo: Zvieratá s vynoveným vzhľadom, FOTO

Preparáty Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici sú opäť v plnej kráse. Pozrite, čo s nimi spravili.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum v Považskej Bystrici opeknelo: Zvieratá s vynoveným vzhľadom, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Jana Chudovská

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, uspelo pri získaní dotácie z Fondu na podporu umenia vo výške 2100 eur. Piatimi percentami z celkovej sumy prispel na projekt i zriaďovateľ. Informovala o tom garantka projektu „Opäť v plnej kráse – oprava dermoplastických preparátov zvierat“ a zoologička múzea Zuzana Čižmáriková.

„Hlavným cieľom bolo opraviť a odborne ošetriť 30 ks dermoplastických preparátov zvierat, pod ktorých zlý stav sa podpísal najmä ich vek, zastaralé spôsoby preparácie a opakované premiestňovanie do nových depozitárnych priestorov z dôvodu sťahovania inštitúcie. Tieto zbierkové predmety neboli vhodné na výstavné a edukačné účely a bolo nevyhnutné ich odovzdanie do skúsených rúk preparátora,“ povedala

Ako ďalej uviedla, opravy zvierat sa ujala preparátorská dielňa zo Žabokriek. „Proces renovácie preparátov prebiehal v priestoroch depozitu vlastivedného múzea, kde vynovený vzhľad získala vysoká zver, preparáty vtákov a menších cicavcov zase v dielni preparátora. Počas šiestich mesiacov sa každým dňom zlepšoval ich stav a nadobúdali krajšiu a krajšiu podobu,“ konštatovala Čižmáriková.

Podľa jej slov sa zo všetkých podarilo odborne opraviť a ošetriť 25 kusov. „Päť preparátov vtáctva bolo však veľmi silne poškodených najmä biologickými škodcami a nebolo už možné vykonať ich opravu. Prestali plniť svoju funkciu, a preto preparátor navrhol ich vyradenie zo zbierkového fondu,“ doplnila s tým, že na tie, ktoré dostali plnú krásu, sa môžu tešiť malí i veľkí návštevníci v čoskoro vynovenej expozícii v priestoroch vlastivedného mú­zea.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Preparáty Vlastivedného múzea v Považskej sú opäť v plnej kráse: Veď pozrite
6
Galéria
Zdroj: Jana Chudovská

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM