Filip Chudý Rôzne Video

Modernizácia nemocnice v Považskej: Sledujte ten nový systém! VIDEO a FOTO

O stravu pacientov v považskobystrickej nemocnici sa čoskoro postará nová kuchyňa s tabletovým systémom podávania stravy. O čo ide?

Zdroj: Dnes24.sk

V Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica prebiehajú práce na modernizácii stravovacej prevádzky. V polovici októbra minulého roka začal Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) s rekonštrukciou kuchyne a jedálne v našej nemocnici, ktorá po niekoľkých desaťročiach využívania už nezodpovedala štandardom dnešnej doby. „Nakoľko nemocničná kuchyňa zabezpečuje liečebnú výživu nielen všetkým hospitalizovaným pacientom nemocnice v rôznych diétach, ale aj stravu celému personálu, pristúpila župa k jej komplexnej rekonštrukcii, ktorá zahŕňa i obstaranie novej gastrotechnoló­gie,“ povedal Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK.

„Po ukončení rekonštrukčných prác bude považskobystrická nemocnica disponovať modernou kuchyňou s tzv. tabletovým systémom, čo je systém pre dopravu jedla k pacientom v uzavretých tabletoch, ktoré spĺňajú hygienické parametre a parametre bezpečného diétneho stravovania. Každý pacient bude mať na tablete napísané svoje meno, prípadne typ diéty. Takto označený tablet ide s teplým jedlom až priamo k pacientovi,“ priblížil novinky trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Súčasťou tabletového systému bude kompletizačný pás, vozíky na hotové jedlo, vozíky na tablety aj umývačka tabletov. Po uvedení do prevádzky tak už nebude nutné rozdeľovanie stravy z várnic na oddeleniach, čím sa zníži aj záťaž personálu. Kompletnou rekonštrukciou prešli aj sklady a celá stravovacia prevádzka. „Zo župnej pokladnice bolo na celkové stavebné úpravy stravovacej prevádzky nemocnice vyčlenených viac ako 600 000 eur, za ďalších približne 900 000 eur župa do kuchyne obstará modernú gastrotechnológiu. Celková investícia do zmodernizovanej kuchyne tak presiahne sumu 1,5 milióna eur,“ uviedol Plánek.

Harmonogram prác je nastavený tak, že do 15. apríla 2019 má byť kuchyňa stavebne i technologicky odovzdaná. „Druhá polovica apríla sa využije nielen na zaškolenie zamestnancov kuchyne, ale začne sa i v menších množstvách variť. Začiatkom mája by mohla kuchyňa nabehnúť na plnú prevádzku,“ priblížil najbližší časový horizont predseda TSK.

Komplexná rekonštrukcia kuchyne pomôže odstrániť hygienické riziká, zvýši kvalitu jedla, štandard výdaja jedál či komfort práce v kuchyni. „Základný rozdiel medzi novou a pôvodnou kuchyňou bude najmä v hygienickom režime. Pôvodná kuchyňa nezodpovedala dnešným hygienickým ani technickým normám. Súčasťou novej modernej kuchyne budú tzv. multifunkčné zariadenia, vďaka ktorým môže zamestnanec súčasne variť, smažiť i grilovať. Okrem iného sa v kuchyni budú nachádzať dve obrovské linky, jedna určená na servírovanie jedál do tabletov a druhá veľká umývacia linka,“ doplnil riaditeľ považskobystrickej nemocnice Igor Steiner. Aktuálne sa pre našu nemocnicu varí na Strednej odbornej škole v Považskej Bystrici.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Rekonštrukcia kuchyne a jedálne v považskobystrickej nemocnici: Zábery z nej
24
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM