Kultúra

Mladých umelcov z Považskej Bystrice čaká medzinárodná výzva: Na TOTO sa musia pripraviť!

Naše mesto sa s pomocou Základnej umeleckej škole Imra Weinera Kráľa zúčastní na veľkom medzinárodnom umeleckom projekte V4 pre mladých umelcov. Zistili sme, čo všetko sa bude konať na našej pôde.

Ilustračný obrázok k článku Mladých umelcov z Považskej Bystrice čaká medzinárodná výzva: Na TOTO sa musia pripraviť!
Zdroj: Dnes24.sk

Považská Bystrica sa zapojila do medzinárodného projektu V4 pre talentovaných mladých umelcov s názvom Invázia talentov. S možnosťou zapojenia sa nás oslovilo partnerské mesto Belchatów, ktoré je hlavným organizátorom projektu. Zapojili sa taktiež mestá Pardubice a Csongrád, ktoré sú partnerskými mestami Belchatówa. Projekt je financovaný Medzinárodným vyšehradským fondom, ktorý na to schválil 16 000 eur.

Poslanie projektu

Poslaním tohto projektu je šírenie a rozvoj umeleckého talentu detí a mládeže vo výtvarnom umení a užšie partnerstvo medzi mestami Vyšehradskej skupiny prostredníctvom výmeny talentovaných mladých umelcov. Projekt bude realizovaný v cykloch, zúčastniť sa ho môže 10 detí (z každého zapojeného mesta) vo veku 10–15 rokov. Výber výtvarne nadaných žiakov, ktorí budú mať možnosť zapojiť sa do projektu, má po dohode s mestom na starosti Základná umelecká škola Imra Weinera Kráľa, ktorá sa zameriava práve na výtvarné umenie a navštevujú ju deti z celého mesta a okolia.

Náročný výber talentov

„Práve teraz v marci prebieha výber detí. Sme škola, ktorá má približne 700 žiakov. Vieme o našich deťoch veľa, vieme, ktoré sú kreatívne a zúčastňujú sa rôznych súťaží. Vyberieme nielen tie najtalentovanejšie, ale aj tie, ktoré sú schopné sa zaradiť do kolektívu, keďže budú musieť komunikovať po anglicky. Pri výbere budeme komunikovať s rodičmi, stretneme sa s predstaviteľmi mesta a musí tam byť súhlasov rodičov a dieťaťa, že má záujem o to, aby sa zúčastnilo všetkých workshopov, čo bude náročné pre to dieťa, ale zas veľká skúsenosť,“ povedala nám k výberu žiakov zástupkyňa riaditeľa školy Zuzana Pekarová.

Pocestujú do zahraničia

Deti sa v rámci projektu zúčastnia celkovo štyroch workshopov – máj 2016 Pardubice (tvorba s plastmi), august 2016 Belchatów (maľovanie s farbami a uhlíkom) , apríl 2017 Csongrád (výroba predmetov zo slamy a šúpolia), máj 2017 Považská Bystrica. U nás sa bude tvoriť veľkoplošná maľba. Hlavným cieľom našej časti projektu je predstaviť prírodné a mestské dominanty svojho domova – mesta a symbolicky spojiť kultúrne prvky krajín V4 formou veľkoplošnej maľby realizovanej a prezentovanej mladými ľuďmi. Tiež sa bude konať u nás záverečná výstava všetkých vytvorených diel v rámci celého projektu.

Môže vás zaujímať:

Získajte rýchly prehľad, čo zaujímavé v Považskej Bystrici môžete zažiť: Tipy našej redakcie na nastávajúci víkend

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM