Filip Chudý Rôzne

Mimoriadny úspech študentiek z Považskej: Ich projekt ocenil aj Úrad vlády

Ľudia často nevedia poskytnúť prvú pomoc. Proti tomu sa rozhodli bojovať miestne študentky, ktorých projekt zaujal až tak, že sa dočkal úspechu.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech študentiek z Považskej: Ich projekt ocenil aj Úrad vlády
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok sa zišla odborná komisia súťaže Roadshow 2016, zložená zo zástupcov Úradu vlády SR, sekcie Centrálny koordinačný úrad Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a jednotlivých riadiacich orgánov operačných programov, a vyniesla verdikt nad 23 prihlásenými projektmi tímov zo stredných škôl z celého Slovenska. Zámerom súťaže bolo zapojiť a zasvätiť čo najviac mladých ľudí prostredníctvom vlastného projektového zámeru do problematiky čerpania eurofondov v SR v novom programovom období 2014–2020.

Z výsledkov súťaže mali radosť aj na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Považskej Bystrici, ktorá sa umiestnila na druhom mieste s projektom Zachráňme spolu viac životov. O tento úspech sa postaral Tím Asistentky v akcii, ktorý tvorili: Adriana Belušíková, Dominika Kuchtiaková, Adriana Ceconíková a Soňa Feješová. Všetky štyri sú žiačkami III. A triedy v odbore zdravotnícky asistent.

„Je to pre nás úspech, ktorý sme nečakali. No máme z toho radosť, podobne, ako aj z toho, že sme pomohli zviditeľniť našu školu, ktorá navyše vďaka tomu získala financie, ktoré jej pomôžu,“ povedala za celý tím Soňa Feješová.

Na považskobystrickú SZŠ poputuje ako výhra do konca júna tovar v hodnote 8000 eur, pričom každá členka úspešného tímu dostane tablet. Slávnostné odovzdávanie cien pre jednotlivcov sa uskutoční do konca februára 2017, informoval o tom Úrad vlády SR. „Pred súťažou sme určite nemysleli, že môžeme skončiť takto vysoko. Išli sme do toho s tým, že to vyskúšame, no a podarilo sa z toho až takého pekné umiestnenie. Strata na víťazov je síce len trojbodová, ale nás teší aj druhé miesto. Veď tým ocenili našu prácu,“ prezradila Feješová s tým, že na tomto projekte pracovali približne dva mesiace.

Asistentky v akcii robili podľa slov členky tímu projektový zámer na čerpanie eurofondov s tým, že by chceli viac ľudí naučiť poskytovať prvú pomoc, čo by mohlo pomôcť, pretože v dnešnej dobe ju málo ľudí vie poskytnúť. Zo SZŠ navyše chodia na rôzne akcie, hlavne na základné, ale už aj materské školy, kde predvádzajú prvú pomoc.

Dozornú funkciu nad celým projektom mala na SZŠ jeho koordinátorka Jana Veliká, ktorá prezradila, že keď im ho prišli na začiatku školského roka ľudia z Úradu vlády predstaviť, najprv nevedeli, na čo sa presne zamerajú, ale spoločným nápadom bolo, že keď už chodia na školy predvádzať prvú pomoc, že by sa mal orientovať týmto smerom. „Ľudia totiž naozaj prakticky prvú pomoc často dať nevedia a len volajú záchranku, pričom mnohokrát by mohla ľudský život zachrániť len nejaká banalita,“ doplnila Veliká s tým, že dievčatám sa tento projekt zapáčil a robili na ňom samé, len im trochu pomohli s rozpočtovou časťou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Kvalitnejšie operácie v nemocnici v Považskej: Zakúpená špičková technológia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM