Filip Chudý Rôzne

MHD v Považskej Bystrici mešká: Nové LED tabule to zatiaľ neukazujú, FOTO

Nové informačné tabule meškanie spojov MHD zatiaľ neukazujú, hoci to sľubujú. Treba ich hľadať na hrdzavých kandelábroch a za stromami.

Ilustračný obrázok k článku MHD v Považskej Bystrici mešká: Nové LED tabule to zatiaľ neukazujú, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Považská Bystrica na svojej stránke informovalo, že v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Považská Bystrica vybrali osem zastávok, kde aktuálne osadzujú digitálne LED tabule, ktoré majú nahradiť papierové cestovné poriadky.

Testovacia prevádzka

„Nové tabule budú zobrazovať najbližšie odchody autobusov podľa platného cestovného poriadku. Ich výhodou je prepojenie s domovským dispečerským pracoviskom, pričom vedia aktuálne informovať o odchýlkach od cestovného poriadku v prípade meškaní a zobrazujú vždy reálny odchod autobusu,“ uviedla konateľka mestskej spoločnosti Michaela Lieskovská.

Ako ďalej doplnili, tabule po spustení budú v testovacej prevádzke tak, aby v čo najkratšom čase mohli plnohodnotne poskytovať všetky potrebné informácie cestujúcim.

Viac správ zo Slovenska

Meškanie zatiaľ neukazujú

Aktuálne sa však podľa LED tabúľ ťažko riadiť. V pondelok fungovala tá na zastávke Štefánikova ulica, ale neukazovala, že za koľko minút príde autobus, ako by mala, ale len za koľko minút má odchod podľa cestovného poriadku.

Realita bola taká, že počas našej návštevy tejto zastávky meškali hneď tri (!) spoje naraz, pričom na LED tabuli pri nich svietili dve bodky, čiže cestujúci ani nevedeli, kedy prídu.

Pri pohľade do klasického papierového cestovného poriadku sme zistili, že linka číslo 4 meškala v danom momente päť minút, linka číslo 5 mala meškanie deväť minút a linka číslo 9 meškala na Štefánikovej ulici štyri minúty.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zastávky s LED tabuľami

LED tabule sú rozdelené do dvoch typov – trojriadkové a päťriadkové, podľa počtu liniek cez jednotlivé zastávky. „Súčasťou päťriadkových je povelový prijímač pre nevidomých. Postupne doň nahráme potrebné hlásenia tak, aby aj občanom so zdravotným znevýhodnením dokázali pomôcť pri cestovaní autobusmi DPMPB,“ doplnila Lieskovská.

V budúcnosti by sa mal počet digitálnych LED tabúľ rozšíriť, čím má vzniknúť komplexný dopravný informačný systém. Zatiaľ však budú iba na týchto miestach:

Päťriadkové: Ul. Štefanikova, SPŠ, Hliny Jednota, Nemocnica
Trojriadkové: Helenská II., ČSA, Kúpalisko, Podhorská

Správy z Považia

Zábava na facebooku

Osádzanie LED tabúľ však vyvolalo aj zábavu na sociálnych sieťach. Na Štefánikovej ulici ju totiž sa osadili na zhrdzavený kandeláber mestského osvetlenia. Pri SPŠ si tiež vybrali ošarpaný kandeláber. Väčším problémom je však to, že sa LED tabuľa nachádza v lesíku mimo zastávky. Dovidia na ňu len ľudia s lepším zrakom, pričom z lavičky na zastávke je to nemožné aj pre nich, keďže vo výhľade bránia stromy.

„Perfektne to ladí so starým hrdzavým stĺpom,“ napísala s palcom dole pod naše video na facebooku Alena. „Možno k tomu pribudne na zastávke taký ten ďalekohľad na eurové mince,“ pripojil Peter. „Áno, bolo by to super mať tabuľu rovno pod nosom, ale stačí len spraviť desať krokov,“ obhajoval tento krok Štefan.

Mimochodom, ďalší ošumelý kandeláber verejného osvetlenia je priamo v strede zastávky SPŠ, čo je miesto, kde aj reálne spoje MHD zastavujú. Tam by to predsa len bolo lepšie vidieť.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Takto to vyzerá na zastávkach.

FOTO: Nové LED tabule na zastávkach MHD v Považskej Bystrici
6
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM