Filip Chudý Rôzne

Mestský úrad v Považskej Bystrici sa čoskoro zmení: Čo všetko bude nové?

V najbližších mesiacoch prejde považskobystrická radnica obnovou. Čoho všetkého sa má týkať?

Ilustračný obrázok k článku Mestský úrad v Považskej Bystrici sa čoskoro zmení: Čo všetko bude nové?
Zdroj: Dnes24.sk

Mestský úrad v Považskej Bystrici sa čoskoro dočká rekonštrukcie v starej časti budovy. Práce začnú v druhej polovici júna a ukončené by mali byť najneskôr do konca septembra. „Radnica na tento účel získala dotáciu z eurofondov vo výške približne 656 500 eur, spoluúčasť mesta je približne 34 500 eur,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková s tým, že projekt rieši modernizáciu a energetickú optimalizáciu budovy. Budova mestského úradu bola uvedená do užívania 11.6.1975, na starej časti budovy pritom doteraz neboli realizované žiadne väčšie opravy.

V nej je situovaná miestna samospráva a mestská polícia. Okrem toho sa tu nachádza aj prístavba, v ktorej je veľká zasadačka využívaná predovšetkým pre potreby mestského zastupiteľstva. „Práce sa pritom budú týkať starej časti budovy, ktorá je v nevyhovujúcom stave, jej estetická hodnota je negatívna a prevádzka finančne náročná. Hlavné nedostatky budovy spočívajú v interiérovej vlhkosti, poškodení omietok, v nevyhovujúcich drevených a hliníkových výplniach otvorov, nedostatočnej tepelnej izolácii stropu v exteriéri a nevyhovujúcich pôvodných klampiarskych výrobkov,“ uviedla považskobystrická hovorkyňa.

„Aktuálna situácia nepredstavuje vhodné pracovné podmienky pre zamestnancov mestského úradu najmä v zimných a letných mesiacoch. Keďže mestský úrad je určitým strediskom života v meste, mal by objekt fungovať efektívne a vyzerať reprezentatívne, bohužiaľ, v súčasnosti tieto funkcie naplnené nie sú. Prevádzka budovy je z hľadiska plnenia samosprávnych funkcií nevyhnutná, avšak v súčasnosti energeticky a finančne náročná,“ povedala Kováčiková.

Tá ďalej prezradila, že projekt rieši zateplenie pôvodného objektu a spojovacej chodby Mestského úradu v Považskej Bystrici. Práce zahŕňajú zateplenie obvodového plášťa celého pôvodného objektu vrátane zasadacej miestnosti, strechy zasadačky a rozptylového priestoru pred zasadačkou, modernizáciu osvetlenia, novú omietku, nové klampiarske výrobky a výmenu dverí a starých okien za nové – plastové.

„Vďaka projektu sa zníži energetická a finančná náročnosť prevádzky budovy, zvýši sa tepelná pohoda v budove a estetický dojem z nej. Budova sa stane funkčnejšia, reprezentatív­nejšia, dôstojnejšia a bezpečnejšia. Vďaka projektu sa zabezpečí modernizácia a energetická optimalizácia mestského úradu, pričom by sa mali dosiahnuť úspory až vo výške 58,9 %,“ doplnila naša hovorkyňa s tým, že počas rekonštrukčných prác sa neuvažuje s obmedzením chodu úradu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM