Aktualizované Filip Chudý Samospráva Video

Mesto Považská Bystrica bude kontrolovať žena: Podľa Tarabíka boli voľby dohodnuté, VIDEO

Považskobystrickí poslanci v tajnom hlasovaní rozhodli o novom hlavnom kontrolórovi, ktorým sa stala dlhoročná pracovníčka úradu.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo v Považskej Bystrici volilo v stredu 3. marca 2021 nového hlavného kontrolóra. Ako je známe, takmer po 12 rokoch skončil v tejto funkcii predčasne Marián Sičák, keďže bol právoplatne odsúdený.

Voľby

Prihlášku si podalo desať kandidátov, ale pri otváraní obálok dočasnou volebnou komisiou prešlo osem mien – Roman Jaroš, Ján Luhový, Andrea Markovičová, Božena Mináriková, Milan Seko, Zdeno Tarabík, Ivan Turičík a Július Vavrek. Dvaja kandidáti (Andrea Hanicová, Ivan Janičík) podľa komisie nesplnili všetky požadované náležitosti prihlášky.

V prvom kole voľby nedostal žiaden kandidát nadpolovičnú väčšinu hlasov, preto sa konalo aj druhé kolo, postúpili doň dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov – Mináriková (11) a Tarabík (7). Zvyšní kandidáti bodovali nasledovne – Jaroš (3), Luhový, Seko (po 1), Markovičová, Turičík a Vavrek (po 0).

Poslanci nakoniec zvolili za novú hlavnú kontrolórku 59-ročnú Boženu Minárikovú z Považskej Teplej, ktorá doteraz pracovala s jej predchodcom Sičákom.

Slová víťazky

V druhom kole získala Mináriková 14 a Tarabík 8 hlasov, jeden hlas bol neplatný. Nová hlavná kontrolórka pre mestské organizácie pracuje podľa predloženého životopisu už dlhé roky. Predtým bola ekonómkou na ZŠ Stred, MŠ Rozkvet, MŠ Lánska. Ako účtovníčka pracovala aj na mestskom úrade, obvodnom úrade a aj niekdajšom ONV.

Novozvolená kontrolórka nastupuje do funkcie od štvrtka 4. marca a bude mať šesťročné funkčné obdobie. „Chcem chrániť prostriedky občanov, teda verejné prostriedky mesta, a to tým, že ich budem kontrolovať. Chcem pracovať zákonne, nestranne a objektívne,“ povedala s tým, že nevníma ako problém to, že dlho pracovala na radnici, pričom tým získala kontakty s ľuďmi, ktorých by mala kontrolovať. Podľa jej slov, viacerí už na úrade ani nepracujú a prišli noví zamestnanci. Toto bola vec, na ktorú poukazoval pri jej vypočutí poslanec František Matušík.

Smutná realita

Jej hlavný vyzývateľ Tarabík je verejnosti známy ako riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici, pričom v tejto funkcii je už takmer 11 rokov. Práve jeho prejav pri predstavovaní kandidátov vzbudil najväčší ohlas a v závere aj potlesk časti pléna.

V závere svojej reči povedal nasledovné: „Je to smutná realita. Nech mi je odpustené, ak sa mýlim. Ale myslím si, že výsledok voľby, je ako obvykle, vopred dohodnutý. Je mi vás preto niektorých úprimne ľúto, ak sa necháte manipulovať pravdepodobne len preto, aby ste uhájili predovšetkým svoje osobné záujmy. Nezabúdajte, že hlavný kontrolór mesta je zrkadlom poslancov, nájdite preto v sebe silu a zaslúžte sa o to, aby konečne prestali platiť staré pravidlá.“

Reakcia primátora

Primátor Karol Janas uviedol, že oni z mesta do toho nezasahovali, len vytvorili priestor pre poslancov, aby sa sami rozhodli. „Každý uchádzač mal svoje kvality. Tým, že boli dve kolá, sa aj vyvrátili reči, že dopredu je všetko dohodnuté, pretože sa evidentne poslanci rozhodovali, kto spĺňa náročné kritériá na túto funkciu,“ povedal.

Ďalej doplnil, že je na zastupiteľstve, aby kontrolórke určili náplň práce. „Verím, že s ňou poslanci budú spokojní,“ dodal.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si aj zábery z voľby.

OBRAZOM: Voľba hlavného kontrolóra v Považskej Bystrici
19
Galéria

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM