Filip Chudý Šport Iné športy

Megatalent zo Sverepca: Terézia Kurucová zaujala na majstrovstvách sveta, VIDEO

Vo svetovej konkurencii sa medzi staršími dievčatami nestratila mladučká chodkyňa zo Sverepca, ktorá s atletikou začala v Považskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Megatalent zo Sverepca: Terézia Kurucová zaujala na majstrovstvách sveta, VIDEO
Zdroj: Slovenský atletický zväz

Stále len 16-ročná považskobystrická rodáčka žijúca vo Sverepci Terézia Kurucová zaujala na majstrovstvách sveta v atletike do 20 rokov v kenskom Nairobi. Ako druhá najmladšia v štartovom poli obsadila v konkurencii 34 pretekárok na 10 000 m výborné 15. miesto časom 51:33,80 min, hoci mala z prihlásených až 29. najlepší výkon.

Pre zaujímavosť, medaily získali pretekárky s ročníkom narodenia 2002, kým Kurucová je ročník 2005. Teda len prvým rokom je dorastenka a v juniorskej kategórii môže štartovať ešte tri roky.

Krásny sen

„Tereza sa venuje chôdzi len 14 mesiacov a doposiaľ neštartovala na žiadnom veľkom podujatí. Chýbali jej akékoľvek medzinárodné skúsenosti. Ukázala však, že je veľká bojovníčka. Cieľ – dôjsť v náročných podmienkach a vo vysokej nadmorskej výške do cieľa, prípadne predbehnúť nejaké súperky – výrazne prekročila. V 15. miesto som vôbec neveril,“ povedal pre web Slovenského atletického zväzu jej tréner Peter Mečiar, pri ktorom svoju kariéru začínal už legendárny slovenský chodec a olympijský víťaz Matej Tóth.

Kouč po tomto skvelom výsledku spriada ďalšie plány. „Už účasť na juniorských MS v Nairobi bolo pre ňu splnenie krásneho sna. Získala obrovskú skúsenosť, ktorú, verím, využije už na budúci rok na ME do 18 rokov. Na základe tohtoročných výkonov, ak nepoľaví v tréningu, má veľkú šancu na popredné umiestenie,“ odhadol.

Športové správy

Super vystúpenie

Odchovankyňu považskobystrickej atletiky vzal Mečiar do svojej nitrianskej tréningovej skupiny len minulý rok. „Nemám slov! Od začiatku sa mi išlo fajn a hoci sa mi – vzhľadom na nadmorskú výšku – horšie dýchalo, moje vystúpenie ako celok hodnotím super,“ tešila sa Kurucová, členka ŠK ŠOG Nitra a študentka Spojenej školy na Slančíkovej ulici 2 v Nitre.

„Držala som si rytmus, postupne som dobiehala súperky. Pripravená som bola dobre, ale netušila som, ako moje telo zareaguje na nadmorskú výšku. Napokon to dopadlo dobre, aj môj čas je super. Taktika bola držať od začiatku tempo päť minút na kilometer. Rovnako išla aj jedna zo súperiek, takže som sa držala s ňou. Nemôžem stále uveriť, že som pätnásta na svete,“ vyjadrila sa pre atletika.sk talentovaná chodkyňa.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Radosť aj v Bolešove

Druhá slovenská chodkyňa 19-ročná Alžbeta Ragasová z Bolešova obsadila v náročných podmienkach tiež solídne 18. miesto časom 52:34,58 min.

„S umiestením som spokojná, keďže tabuľkovo som bola na tom podstatne horšie. Najviac sa však teším z toho, že som išla konečne preteky bez napomínania od rozhodcov, pretože na predošlých dvoch veľkých podujatiach – ME tímov v Poděbradoch a MEJ v Tallinne – som mala problémy s technikou,“ priznala dubnická gymnazistka a členka AK Spartak Dubnica nad Váhom.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Vyjadrenia a radosť dievčat si môžete pozrieť na videu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM