Rôzne

Medveďa vidieť radšej v múzeu, než ho stretnúť v okolí Považskej: Ako sa chrániť?

Stretnutie s medveďom môže mať rôzne formy. Ak si nedáte pozor, môžete byť aj živé v okolí Považskej Bystrice, no i vzdelávacie.

Ilustračný obrázok k článku Medveďa vidieť radšej v múzeu, než ho stretnúť v okolí Považskej: Ako sa chrániť?
2
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Zbierkovým predmetom mesiaca august vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici je trvalý preparát medveďa hnedého. „Jeho vek sa na základe belavých chlpov okolo krku, ktoré sú považované za znak nedospelosti, odhaduje asi na 1,5 roka. Zaujímavosťou je, že tento medveď zhruba pred tridsiatimi rokmi vystupoval v cirkuse Apollo v Orlovom,“ informovala zoologička múzea Paulína Prengelová s tým, že medveďa múzeum nadobudlo kúpou 5. októbra 1989 od preparátora Mariána Šujanského.

Výskyt v našom okolí

Ako ďalej uviedla, v súčasnosti sa medveď hnedý vyskytuje na celom území Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy.

„V Súľovských vrchoch je jeho výskyt zriedkavejší ako v Strážovských vrchoch. V Javorníkoch sa medveď donedávna vyskytoval len sporadicky,“ povedala Prenglerová.

Najlepšia je prevencia

Pri stretnutí s medveďom je podľa jej slov na mieste opatrnosť a zdravý rešpekt. „Najlepšia je prevencia. Vyhýbajte sa pohybu po území v súmračných hodinách večer a nad ránom, kedy je aktivita medveďa najväčšia,“ ozrejmuje.

Ako dopĺňa, pohybujte sa len po vyznačených chodníkoch. „Upozorňujte na svoju prítomnosť, ale bez zbytočného hluku. Postačuje sem-tam odkašľať alebo si pospevovať, prípadne ak nie ste sami, môžete viesť tichý rozhovor. Vyhýbajte sa húštinám či uhynutým zvieratám. Psa je nutné viesť na vôdzke,“ dodala.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM