Rôzne

MDŽ aj v našom meste: Ktoré kvety kupujú Považskobystričania najčastejšie?

Medzinárodný deň žien je sviatkom, ktorý sa hlavne v minulosti vo veľkom spájal s červeným karafiátom. Ako je to v súčasnosti, to sme zisťovali priamo v troch známych kvetinárstvach v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku MDŽ aj v našom meste: Ktoré kvety kupujú Považskobystričania najčastejšie?
Zdroj: Dnes24.sk

Že dnes nie je iba obyčajný deň, to sa dalo ľahko poznať už z toho, že ženy chodili po meste s kvetmi v rukách. Medzinárodný deň žien, známy pod skratkou MDŽ, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorkských krajčírok v roku 1908. Tie bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Na Slovensku sa tento deň spája hlavne s kvetmi, pričom v minulosti hral prím červený karafiát, no dnes je to už úplne iné.

„Samozrejme, dnes predáme výrazne viac kvetov ako obyčajne, ale nemám presný prehľad, aký je nárast oproti bežnému dňu. Kvety kupujú všetky vekové kategórie, dobre sa predávajú gerbery, ale vlastne všetky kvety idú na odbyt,“ povedala nám kvetinárka Monika, pričom spolu so všetkými kolegyňami mala naozaj frmol. Podchodom sa totiž prehnalo v tento deň evidentne viac ľudí než obyčajne.

Čosi podobné zažívali aj v najnovšom odchodnom centre v našom meste. Tam sa s nami o poznatky z dnešného dňa podelila kvetinárka Dagmar. „Ľudia si dnes radi kupujú hlavne jarné kvety, tulipány, ale vlastne všetky druhy kvetov, aj karafiáty nám celkom dobre idú. Nie je žiadna vyhradená farba, ktorá by sa predávala lepšie, každý si vyberie podľa seba.“

Zvýšený záujem o kvety nám referovali aj z kvetinárstva v budove bývalých tlačiarní, kde ich mali už dopredu pripravené v presklenom chladiacom boxe. „Je cítiť, že je MDŽ, ale zas nie je to tak, ako v časoch lacného červeného karafiátu… Ten sa síce predáva aj dnes, ale spolu s ním aj iné kvety: ruže, gerbery a pod. No najviac sa predávajú jarné kvety v kvetináčoch, ktoré si potom môžu ľudia ešte zasadiť. Ale každý má iný vkus, ja hovorím, sto ľudí, sto chutí,“ povedala nám vedúca predajne Ivana Ďurecová.

Foto: ilustračné

Kvety k MDŽ
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM