Filip Chudý Rôzne Video

Matovič hovoril aj o okrese Púchov, ktorý bol najhorší: Prijmú ďalšie opatrenia?

Predseda vlády SR Igor Matovič počas prezentácie výsledkov druhého celoplošného testovania Slovenska na ochorenie COVID-19 hovoril aj o našom regióne.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka

Počas druhého kola plošného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku otestovali v 45 okresoch viac ako 2 milióny ľudí, pričom odhalili 13 509 nakazených (0,66 percenta). Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na pondelkovej tlačovej konferencii.

Pokles

Počet nakazených klesol medzi prvým a druhým kolom podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o viac ako polovicu. Je to podľa neho dôkaz, že celoplošné testovanie malo zmysel. Premiér tiež upozornil na veľký pokles pozitívnych výsledkov v štyroch pôvodne najzasiahnutejších okresoch. Prvé pilotné testovanie ukázalo v okrese Námestovo 4,77 percenta nakazených, prvé kolo plošného testovania ukázalo 1,8 percenta a druhé kolo 0,55 percenta, to je podľa Matoviča pokles o 88 percent. Dodal, že v Bardejove klesol za tri víkendy počet nakazených o 74 percent.

Matovič dodal, že pokles zaznamenali aj najzasiahnutejšie okresy po prvom kole testovania, ktorými boli Čadca, Stará Ľubovňa a Púchov. Po druhom kole testovania podľa Matoviča najlepšie dopadli Zvolen a Medzilaborce

Najhorší je okres Púchov

Okres Púchov má po druhom kole testovania najvyššiu mieru pozitivity na Slovensku – 1,65 percenta. Matovič však vyzdvihol, že oproti prvému kolu sa v ňom znížil údaj o jedno percento a zároveň tam vďaka prvému kolu odhalili ohnisko nákazy, o ktorom dovtedy nikto nevedel.

Premiér zároveň nevylúčil, že sa zamerajú iba na regióny, ktoré sú na tom najhoršie. „My si dávame otázku, čo s okresmi Púchov, Stará Ľubovňa a ďalšími, ktoré sú na tom najhoršie. Ešte môžeme uvažovať, že tam urobíme ďalšie kolo pretestovania, aby sme tam krivku zrazili a mali celé Slovensko viac-menej v rovnakej epidemiologickej situácii a pod kontrolou,“ uviedol Matovič.

Právomoc hygienikov

Hlavný hygienik SR Ján Mikas k tomu uviedol, že príslušný regionálny hygienik má stále právomoc prijať prísnejšie opatrenia, aké sú na celoslovenskej úrovni. „Ak si bude vyžadovať nejaký okres ďalšie opatrenia, túto možnosť regionálny hygienik má,“ povedal Mikas.

Okres Púchov spadá pod Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Považskej Bystrici.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM