Tlačové správy

Malé deti odomkli veľké srdcia: Nádherné činy z Púchova, Pružiny aj Považskej

Deti nás niekedy svojimi činmi vedia poriadne prekvapiť. Niektoré z nich mnohých chytia poriadne za srdce.

Ilustračný obrázok k článku Malé deti odomkli veľké srdcia: Nádherné činy z Púchova, Pružiny aj Považskej
Zdroj: pixabay.com

Aj deti vedia vykonať skutky, ktoré si zaslúžia byť ocenené. Na to poukazuje projekt Detský čin roka, ktorého jubilejný 20. ročník prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. V štyroch kategóriách boli nominované aj skutky detí z nášho regiónu.

Dobrý nápad v Pružine

V kategórii Dobrý nápad sú nominovaní žiaci 8. triedy na Základnej škole (ZŠ) Štefana Závodníka v Pružine, keď v minulom školskom roku finančne prispeli na Kliniku pediatrickej onkológie v Banskej Bystrici. „Väčšina týchto malých pacientov netrávi Vianoce doma, prežívajú neľahké chvíle, každý deň vedú boj so zákernou chorobou. My si ani nevieme riadne predstaviť, čím všetkým si musia títo malí bojovníci prejsť,“ uviedli s tým, že sa im rozhodli pomôcť.

V rámci triednických hodín a tiež hodín technickej a výtvarnej výchovy vyrábali stromčeky šťastia, adventné vence, pohľadnice, levanduľové vrecúška a iné vianočné ozdoby. „Všetky naše výrobky sme potom predali v spolupráci s pánom farárom v našej dedinke. Výťažok z predaja 375 eur poslala triedna učiteľka na účet kliniky. Darovať zdravie nie je v našich silách, ale aspoň touto formou sme chceli pomôcť chorým deťom. Nikdy nevieme, kedy budeme my alebo naši najbližší potrebovať pomoc,“ doplnil kolektív žiakov s triednou učiteľkou Miroslavou Talašovou.

Žiakov z Pružiny môžete podporiť hlasovaním priamo TU.

Ochranné štíty

V kategórii Dobrý čin na nete sú nominované aj Petra Starečková z 2. triedy na ZŠ Nemocničná Považská Bystrica a Natália Zákopčanová z 2. triedy na Strednej športovej škole v Banskej Bystrici. List o ich skutku v minulom školskom roku napísala pedagogička Nika Klimová. Obe dievčatá majú veľkú zásluhu na tom, že 93 domovov dôchodcov dostalo ochranné štíty a 129 listov písaných od detí.

„Bol máj, ako tím občianskeho združenia sme vedeli, že vďaka nadáciám môžeme vyrobiť tisíc kusov ochranných štítov na 3D tlačiarňach, ktoré poputujú do domovov dôchodcov po celom Slovensku. Ako to však celé zorganizovať? Potrebovali sme vytvoriť webstránku, kde by sa mohli domovy prihlásiť, ak potrebovali ochranné štíty. A tu nastal problém – nikto z nás nevedel robiť grafiku. Vtedy som si spomenula na Naty, moju bývalú žiačku, ktorá bola šikovná v kreslení,“ píše sa v liste s tým, že Naty prijala výzvu s nadšením a ešte v ten deň poslala niekoľko verzií na logo ochranných štítov a vďaka nej mohli spustiť webstránku zadarmo a za jeden deň.

Listy seniorom

V tíme sme si však povedali, že tisíc ochranných štítov nestačí a vznikol Májový list seniorom. „V tom čase mali seniori zakázané prijímať akékoľvek návštevy. Bolo nám jasné, že sa cítia osamelí a chceli sme im pomôcť. Vymysleli sme, že nám deti budú posielať elektronické listy, my ich vytlačíme a pribalíme k ochranným štítom. A začalo sa to znova – ako to spravíme? Naty ako naša jediná grafička v tíme nám vymyslela ďalšie logo, grafiku na novú webstránku a video na reklamu. Lenže kto nám reklamu nahovorí? Peťka, druháčka na ZŠ, sa o tom dozvedela a prikývla na spoluprácu,“ píše sa v liste.

Následne sa ešte zapojila do projektu tak, že napísala prvý list pre seniorov. „Peťka v liste navrhla niekoľko aktivít, ktoré môžu seniori robiť, čím rozbehla celý projekt. Peťkin list sme použili ako ukážku aj pre ostatné deti. Zabralo to, prišlo 129 listov od detí z celého Slovenska, zapojilo sa aj štrnásť škôl. Listy sme tlačili a rozposielali do domovov dôchodcov. Seniori sa tešili, deti dostali krásne poďakovania. Dokonca jeden milý senior deťom odpísal! Ďakujeme Naty a Peťke, ktoré nám pomáhali pri projektoch pre seniorov po celom Slovensku, a to aj napriek tomu, že ich ani nepoznali,“ doplnili v liste.

Naty a Peťku môžete podporiť hlasovaním priamo TU

Vianočná tradícia

V kategórii Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin je nominovaný i Steven Bodi z 2. triedy ZŠ Komenského Púchov, ktorý svoj skutok vykonal v minulom školskom roku spolu s otcom Štefanom Bodim. „Od posledných vianočných sviatkov sme sa rozhodli, že do našej rodiny zavedieme tradíciu, že každý rok spravíme vianočný nákup pre rodinu v núdzi,“ napísali v liste.

Podľa ich slov je to veľmi emotívny zážitok a veľmi hreje pri srdiečku. „Vždy, keď vidíme človeka v núdzi, tak sa mu snažíme pomôcť buď finančne, alebo iným skutkom. Ťažko je to vysvetliť slovami. Treba prežiť ten pocit, keď niekomu môžeš pomôcť a potom zistíš, či si dobrý človek. Ten pocit je pre nás na nezaplatenie,“ dodali.

Tento čin môžete podporiť hlasovaním priamo TU

Záchrana psíka

V kategórii Pomoc prírode je nominovaný Matúš Klinovský, žiak 1. triedy ZŠ Mládežnícka Púchov, ktorý skutok vykonal v minulom školskom roku. Ten má spolu s bratom Tomášom rád pohyb na čerstvom vzduchu, a tak často navštevujú babku a dedka v neďalekých Dohňanoch, kde majú aj obľúbeného psíka Bobina, až nadišiel jeden deň. „Starí rodičia im so slzami v očiach oznámili, že Bobino sa od rána neobjavil. Všetci mali smutnú náladu a mysleli si, že asi v noci niekde psík pobehoval a stratil sa,“ opísali.

Po čase Matúško zašiel aj ďalej dozadu za šopu na záhradu k obľúbenej hojdačke, keď si zrazu niečo všimol v tráve. „Bolo to bielo-čierne a ťažko sa hýbalo. Podišiel bližšie a zbadal, že je to Bobino! Ten mal na hlave odstrihnutú päťlitrovú nádobu z oleja a nevedel sa z nej dostať von. Sťažka dýchal, bol spotený a dezorientovaný, nedokázal sa tých niekoľko desiatok metrov dostať k chalupe. Nevedno, kedy sa mu to stalo, ako dlho sa trápil. Tatino mu nádobu dal ihneď dole z hlavy, pomohli mu na dvor, dali napiť a najesť. Všetci bolo šťastní, že je psík v poriadku,“ doplnili.

Matúšov čin môžete podporiť hlasovaním priamo TU

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Foto: ilustračné

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM