Filip Chudý Rôzne

Liek na COVID už aj v považskobystrickej LEKÁRNI: Komu sa môže vypísať recept?

Štát nakúpil tisíce balíkov liekov na liečbu koronavírusu, ktoré sa začali distribuovať do lekární. Dorazili už aj do Považskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Liek na COVID už aj v považskobystrickej LEKÁRNI: Komu sa môže vypísať recept?
Zdroj: TASR/AP

Krátko pred Vianocami vláda rozhodla, že Slovensko nakúpi 32 100 balení lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19 a zároveň sa ruší nákup 35 000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír na liečbu ochorenia COVID-19 na základe výsledkov spoločného obstarávania Európskej komisie.

Tisíce balení

Koncom minulého roka Ministerstvo zdravotníctva SR na svojom webe oznámilo, že zrušenie nákupu neznamená, že liek nebude na Slovensku dostupný. „Druhá forma nákupu, bilaterálna zmluva s výrobcom, je stále platná. Na základe nej nakúpime takmer 35 000 balení lieku. Časť je už dostupná na Slovensku,“ ozrejmili.

Na základe zmluvy priamo s výrobcom nakúpi Slovensko 34 560 balení lieku Lagevrio. „Aktuálne je už k dispozícii 5 760 liečebných cyklov. Liek tak bude dostupný v lekárňach na základe indikácie všeobecným lekárom. V prvom januárovom týždni očakávame dodanie ďalších 13 058 liečebných cyklov. Liečebný cyklus je balenie potrebné na liečbu jedného pacienta,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Viac správ zo Slovenska

Už aj v Považskej Bystrici

Nemocnica s poliklinikou Považská Bystrica v pondelok na svojom webe oznámila, že už aj v jej lekárni sv. Lukáša je možné na základe receptu od všeobecného lekára si objednať liek Lagevrio na terapiu ochorenia COVID-19.

MZ SR vysvetlilo, že liek Lagevrio je perorálne, priamo pôsobiace antivirotikum s obsahom účinnej látky molnupiravir, určené na liečbu ochorenia spôsobeného infekciou koronavírusu. „Liečebný cyklus“ znamená jednu fľašu obsahujúcu 40 kapsúl. „Indikuje sa pacientov s vysokým rizikom vývoja závažného priebehu ochorenia,“ doplnili.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM