Filip Chudý Rôzne Iné športy

Legendárna šesťdňová v Považskej a okolí: FOTO spred 40 rokov oživujú spomienky

Štyri desaťročia uplynuli od prvej šesťdňovej v Považskej Bystrici. Ako to vtedy vyzeralo? Pozrite si zábery nielen priamo z trate.

Ilustračný obrázok k článku Legendárna šesťdňová v Považskej a okolí: FOTO spred 40 rokov oživujú spomienky
65
Galéria
Zdroj: Zdeno Metzker st.

Je to už 40 rokov od toho, čo sa Považská Bystrica stala premiérovo hlavným dejiskom Medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaže. A hoci sa u nás toto podujatie konalo neskôr aj v rokoch 1982, 1991 a 2005, bol to práve rok 1977, ktorý dostal naše mesto do povedomia v širšom motocyklovom svete. Doteraz najvýznamnejšie športové podujatie u nás vám v spolupráci s Veterán Klubom Manín pripomíname po častiach. Po slávnostnom otvorení a prvých dvoch súťažných dňoch teraz prinášame spomienku na tretí a štvrtý súťažný deň.

Kým v úvode podujatia sa súťažilo prevažne v Marikovskej doline a trať späť do Považskej Bystrice sa otáčala v blízkosti Podjavorníka, ďalšie dva súťažné dni zasadila traťová skupina do oblasti na ľavej strane v smere toku Váhu.

Z Považskej Bystrice sa išlo v tretí súťažný deň smerom na Horný Moštenec, Podskalie, Zemiansku Závadu, Ďurďové, osadu Ritka na úpätí Strážovských vrchov, Priedhorie, Sádočné, Domanižu, Malé Lednice, Veľkú Čiernu, Bodinú, Lietavskú Závadku, Paštinu Závadu, kde sa trať otočila cez Hlboké a Súľov späť do nášho okresu. V ňom sa pokračovalo cez Vrchteplú, Praznov a Podmanín do Považskej Bystrice. V štvrtý súťažný deň sa išlo prakticky po rovnakých miestach, len opačným smerom.

Do prác na tomto podujatí boli najviac zapojení tratiari Ján Bednár st., Zdeno Metzker st., Peter Lovíšek, Jozef Michalík, Miro Pavlík, Ján Bednár ml., Jozef Petrů, Ján Kocián, Jozef Sádecký a Milan Taraba. „Tesne pred začiatkom prišli pomôcť externí jazdci aj s motocyklami. Trať sa kontrolovala ráno pred prvými štartujúcimi a po prejazde posledných jazdcov. Ďakovali sme miestnemu obyvateľstvu , že okrem hrebeňa Javorníkov, značenie ostávalo nepoškodené a po ukončení etapy bolo odstránené aj v odľahlých častiach zberateľmi suvenírov,“ spomínal Zdeno Metzker.

Ako to vyzeralo v tretí a štvrtý súťažný deň v priestore štartu a cieľa, ďalej pri Domaniži, Sádočnom alebo na rýchlostnej terénnej skúške v Podmaníne, to si pozrite vo fotogalérii.

Šesťdňová 1977 v Považskej a okolí: Zábery z trate a nielen jej
65
Galéria
Zdroj: Zdeno Metzker st.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

V Považskej pre ne niet miesta: O považskobystrické nádhery je záujem inde, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM