Filip Chudý Kultúra

Kultúrne leto v Považskej na konci: Sprevádzali ho podujatia a rekonštrukcie, FOTO

Tohtoročné leto bolo z pohľadu kultúry v našom meste bohaté. Okrem mnohých podujatí prebehli aj viaceré rekonštrukcie kultúrnych zariadení. Aké?

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne leto v Považskej na konci: Sprevádzali ho podujatia a rekonštrukcie, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

PX Centrum, ktoré je príspevkovou organizáciou mesta, malo počas letných dní plné ruky práce, a to nielen s organizovaním množstva kultúrnych podujatí. V správe má totiž aj kultúrne domy v prímestských častiach, budovu mestského folklórneho štúdia a kino Mier. No a na leto pripravili viaceré rekonštrukcie, keď obnovou prešlo niekoľko kultúrnych stánkov.

„Vylepšili sme podmienky pre činnosť spoločenských organizácií na uskutočňovanie kultúrno-spoločenských podujatí v Kultúrnom dome v Hornom Moštenci a v Podvaží. V oboch sme zrekonštruovali sociálne zariadenia. Vymenili sme okná v Hornom Moštenci, Praznove, Šebešťanovej, Podmaníne, Zemianskom Kvašove a v Milochove. Práve tu došlo aj k plynofikácii objektu a vybudovaniu kuchynky. Dvere sme vymenili v Dolnom Moštenci, zádverie v Považskej Teplej a v kine Mier,“ informovala riaditeľka PX Centra Anna Kardošová.

Podľa jej slov v nutných prípadoch došlo aj k výmene striech alebo ich poškodených častí a pre skvalitnenie podmienok fungovania kultúrnych domov sa PX Centrum neustále snaží aj o výmenu a dopĺňanie inventáru.

Pomoc uchovávateľom tradícií

Okrem digitalizácie kina Mier, ktorá prebehla pred rokom, prešiel veľkou rekonštrukciou aj vestibul kina, kde sa v prvej etape pracovalo na výmene elektrických rozvodov, svietidiel a podhľadu. „Mesto prostredníctvom PX Centra neustále zveľaďuje kultúrne stánky, no nezabúda ani na podporu uchovávateľov tradícií. Pre FSk Praznovanka boli zakúpené kroje, pre FSk Manínec sú vo výrobe čižmy, Moštenskí pajtáši dostali kroje a členom Mestského folklórneho štúdia boli zakúpené kroje a čižmy,“ povedala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Na začiatku leta mesto slávnostne oživilo fontánu pri kine Mier. Tento priestor PX Centrum v letných mesiacoch využívalo skutočne naplno a obyvatelia prejavili o takúto kultúru záujem. „Podujatia, ktoré tu robíme, dýchajú inou atmosférou a sú obohatením ponuky pre diváka. Počas leta sme Považskobystričanom ponúkli skutočne všehochuť,“ vyjadrila sa Anna Kardošová. Počas leta pri fontáne vystúpili viacerí speváci, divadelníci, dychovky, bol tu country večer, podujatia pre deti a rozlúčka s prázdninami.

„Podujatia vonku sú medzi ľuďmi skutočne obľúbené. Ich ozvučovanie je veľmi náročné nielen pre zamestnancov, ale aj čo sa týka technického vybavenia. Preto sme pristúpili k zakúpeniu novej ozvučovacej aparatúry, ktorú sme začali zabiehať aj na kultúrnych podujatiach v rámci Kultúrneho leta 2016,“ doplnila Anna Kardošová.

Vo fotogalérii si pozrite zábery zrekonštruovaného vestibulu kina Mier.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Prvý školský týždeň s bohatým programom: 10 podujatí v Považskej a okolí

Foto: ilustračné

Vestibul kina Mier: Zábery po rekonštrukcii
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM