Filip Chudý Hádzaná

Kukučkova nominácia v neistej situácii: Bohaté považskobystrické zastúpenie

Hádzanársku reprezentáciu čakajú úvodné zápasy Euro Cupu. Slováci možno na úvod nakoniec do Chorvátska.

Ilustračný obrázok k článku Kukučkova nominácia v neistej situácii: Bohaté považskobystrické zastúpenie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Dlhoročné opory národného tímu Martin Straňovský, Oliver Rábek ani Patrik Hruščák nefigurujú v širšej nominácii hádzanárov Slovenska na novembrové úvodné duely Euro Cupu proti Chorvátsku a Španielsku. Menoslov 28 hráčov oznámil reprezentačný kouč Peter Kukučka.

„K Martinovi Straňovskému na vysvetlenie poviem, že si nesplnil určité reprezentačné povinnosti a nie je všetko len otázka hádzanej. Rábek mal v ostatnom čase viacero drobných zranení, nebol úplne fit. Na druhej strane sa treba pozerať už aj do budúcnosti, Hruščák a Rábek nebudú k dispozícii naveky a aj ostatní potrebujú získavať skúsenosti v náročných dueloch s ťažkými súpermi,“ vysvetlil kormidelník SR v rozhovore pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Považskobystrické zastúpenie

Slováci a Maďarsko ako spoluorganizátori ME 2022 nemusia hrať kvalifikáciu na kontinentálny šampionát a tak sa predstavia v Euro Cupe spolu s dvoma najlepšími tímami z predchádzajúcich ME Španielskom a Chorvátskom. Slovenský tím by mal 4. novembra v Bratislave privítať Chorvátsko a o tri dni neskôr nastúpiť na duel v Španielsku.

V nominácii sú traja odchovanci považskobystrickej hádzanej Marián Žernovič, Šimon Macháč, Ľubomír Ďuriš a duo krídelníkov MŠK Považská Bystrica Martin Briatka a Ljubomyr Ivanicja.

Situácia je neistá

„Podľa reglementu sme v predstihu museli spraviť 28-člennú nomináciu. Všetkým legionárom sme poslali pozvánky na ich kluby s tým, že vzhľadom na aktuálnu situáciu budeme jednotlivých zahraničných hráčov potom informovať osobitne približne 10 dní pred zrazom. Momentálne je situácia neistá. Zatiaľ nevieme, či budeme mať sústredenie na Slovensku alebo v zahraničí, či vôbec odohráme duel s Chorvátmi v domácom prostredí,“ povedal v súvislosti s komplikovanou situáciou s pandémiou koronavírusu pre slovakhandball.sk kormidelník Slovákov Peter Kukučka.

V hre je údajne aj zmena poradia zápasov. „Prezident SZH Jaroslav Holeša ma pred pár dňami informoval, že situácia je vážna. Momentálne sa s určitosťou nevie, či sa bude dať hrať na Slovensku vzhľadom k sprísneným opatreniam. Pôvodne mal byť duel s Chorvátskom na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Viem, že predstavitelia zväzu skúšajú možnosť vymeniť si s Chorvátmi výhodu domáceho prostredia, v tom prípade by sme v novembri hrali v Chorvátsku a Španielsku,“ uviedol Kukučka.

Podľa neho by bola veľká škoda hrať so súpermi zvučného mena pred prázdnymi tribúnami: „Súperi takéhoto rangu nezavítajú na Slovensko často. Aj preto by bolo lepšie hrať teraz u súperov a potom na budúci rok, keď sa hádzam dovtedy situácia s koronavírusom výrazne zlepší, nastúpiť doma proti Chorvátom a Španielom pred plnou halou. Robíme to nie iba pre seba, ale aj pre fanúšikov.“

Nominácia

Širší 28-členný káder hádzanárov Slovenska na EHF Euro Cup 2022:
Brankári: Teodor Paul (USAM Nimes Gard/Fr.), Marián Žernovič (FTC Budapešť/Maď.), Michal Martin Konečný (Grundfos Tatabánya/Maď.), Michal Koller (ŠKP Bratislava)
Pivoti: Dominik Kalafut (HSG Nordhorn-Lingen/Nem.), Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau/Švaj.), Šimon Macháč (SBS-Eger/Maď.), Boris Rešovský (ŠKP Bratislava)
Krídla: Lukáš Péchy (TuS Ferndorf/Nem.), Dávid Michalka (Tatran Prešov), Martin Briatka (MŠK Považská Bystrica), Daniel Polák (HKM Šaľa), Tomáš Urban (TV Emsdetten/Nem.), Ljubomyr Ivanicja (MŠK Považská Bystrica), Dávid Mišových (HáO TJ Slovan Modra)
Spojky: Martin Potisk (ThSV Eisenach/Nem.), Lukáš Urban (C’Chartres Métropole Handball/Fr.), Ľubomír Ďuriš (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Otto Kancel (Orosházi FKSE-LINAMAR/Maď.), Jakub Prokop (Budakalász Kézilabda ZRT/Maď.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Marek Korbel (CSM Fagaras/Rum.), Marek Kováčech (Union JURI Leoben/Rak.), Branislav Cigáň (HC Dukla Praha/ČR), Tomáš Rečičár (Tatran Prešov), Tomáš Tschur (HáO TJ Slovan Modra), Lukáš Rakús (HC Sporta Hlohovec), Derviš Birdahič (ŠKP Bratislava)

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM