Filip Chudý Rôzne

Kto by im v tomto pekle závidel? TOP 3 najhorúcejšie fleky v Považskej

To je ale hic! Zatiaľ, čo sa ľudia pracujúci v kancelárii chladia klimatizáciou, iní takú možnosť nemajú. Komu v týchto horúčavách niet čo závidieť?

Ilustračný obrázok k článku Kto by im v tomto pekle závidel? TOP 3 najhorúcejšie fleky v Považskej
Zdroj: TASR

Teplota na teplomeroch je vysoká, z tváre kvapká pot a každých pár minút siahame po vode. Ťažko je sa prispôsobiť súčasnému počasiu a hlavne teplotám už keď len oddychujeme, nieto pracujeme. No pracovať sa musí aj v takomto počasí, hoci niektorým asi ťažko závidieť. Niekto musí pracovať aj na slnku, ďalší zas v uzavretom priestore so zdrojmi tepla. My sme podobné zamestnania vyhľadali a zistili, ako sa v nich vyrovnávajú s teplom.

V považskobys­trických zlievarňach je teplo stále, veď keď sa pracuje s taveninou, ktorá má 1500 °C, veľkému sálavému teplu sa prakticky nedá vyhnúť. V tunajšej zlievarni, ktorá nechcela byť menovaná, nám prezradili, že vedia o vysokých teplotách na pracovisku, na čo si občas zamestnanci aj pohundrú, ale oficiálnu sťažnosť na teplo nedostali. Zrejme aj preto, že sa snažia robiť všetko, aby situáciu čo najviac svojim pracovníkom uľahčili a dávajú im preto rôzne úľavy.

„Teplota na pracovisku je síce vysoká, ale ako zamestnávateľ to nevieme zmeniť. My to ale v čo najväčšej miere zmierňujeme. Robíme, čo sa dá. Pitný režim je zadarmo, prestávky sú podľa potreby. Kde sa dá, tam vynecháme dennú znemu a je len poobedná a nočná, kedy sa o niečo lepšie robí,“ prezradili.

So sálavým teplom bojujú aj v kuchyniach. Sporáky, rúry, konvektomaty, výpary z jedál a pod., to všetko navyše na malom uzavretom priestore vytvára neznesiteľné teplo. Prakticky na každej kuchyni, či zariadeniach rýchleho občerstvenia sú aktuálne otvorené aspoň zadné dvere, ale veľmi to znížiť teplotu nepomáha. „Ani neviem, koľko tu máme stupňov, nemáme ani čas to vnímať, keďže objednávky idú jedna na druhou. Čiže k tomu stále beháme hore-dole a tečie z nás ako z krhly,“ povedal nám kuchár Rišo.

Tretím druhom povolania, ktoré má aktuálne v našom meste sťažené podmienky, sú tie, ktoré sa vykonávajú vonku. Rôzni stánkari sú aspoň krytí pred priamym slnkom, ale iní zas musia byť priamo na ňom. Napr. ide o stavebných pracovníkov, no priamo v centre mesta sme stretli promotéra Samuela s priateľkou, ktorí pri Priore pracovali pre známu banku sídliacu tiež v centre. „Každú hodinu až dve si dávame prestávky, keď sa chodíme napiť, pretože pitný režim je dôležitý, čo nám zdôrazňuje aj zamestnávateľ, ktorý nám pitie poskytuje,“ prezradil Samo, ktorého v iných dňoch môžete stretnúť v tejto jeho letnej práci aj pri Tescu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nová cyklotrasa cez Považskú a okolie: Kadiaľ bude viesť?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM