Filip Chudý Rôzne

Krištáľové krídlo v považskobystrických rukách: Ocenili umelca Patrika Illa, FOTO

Prestížna cena Krištáľové krídlo je v ďalších považskobystrických rukách. Za rok 2021 ju získal aj popredný sklársky umelec.

Ilustračný obrázok k článku Krištáľové krídlo v považskobystrických rukách: Ocenili umelca Patrika Illa, FOTO
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2021 udelili v priestoroch Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave slovenským osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O nových laureátoch v deviatich kategóriách a mimoriadnom ocenení v 25. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota.

Úcta k remeslu

V kategórii výtvarné umenie si Krištáľové krídlo prevzal považskobystrický rodák Patrik Illo.

Tento sklársky dizajnér a vizuálny umelec vo svojom diele spája úctu k remeslu aj experimentovanie, design sériových výrobkov a tvorbu unikátnych sklenených artefaktov. „Mám trochu stres, keďže som si nič nepripravil. Najprv pozdravím mamu. Ďakujem za túto cenu. Dúfam, že v týchto ťažkých časoch sklárstvo prežije a pôjde mu to tak, ako doteraz,“ povedal na odovzdávaní.

Medzi jeho nespočetné umelecké diela a výstavy patrí aj sklenená časť aktuálnej sošky ocenenia Krištáľové krídlo. Patrik Illo pretavil svoj životný úspech aj do Národnej ceny za dizajn, v ktorej získal cenu pre osobnosť dizajnu v kategórii Etablovaný dizajn.

Mená ďalších ocenených nájdete na druhej strane.

FOTO: Krištáľové krídlo 2021
10
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM