Rôzne

Kedysi pýcha Považskej Bystrice a teraz… Dom kultúry predávajú cez inzerát

Považskobystrický dom kultúry bol svojho času pýchou mesta, lenže dnes je situácia iná. Skončil na internetovom bazári.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi pýcha Považskej Bystrice a teraz… Dom kultúry predávajú cez inzerát
Zdroj: Dnes24.sk

Dom kultúry OZK v Považskej Bystrici bol svojho času pýchou nášho mesta, ktorý nám mohli závidieť v celom bývalom Československu. Teraz sa v ňom kultúrne akcie konajú len vďaka ochote a zanietenosti dobrovoľníkov a členov OZ Cooltajner. Najnovšie je však budova ponúkaná na predaj cez internet.

Znenie inzerátu

„Ponúkame na predaj budovu, v širšom centre mesta Považská Bystrica. Budova bola doposiaľ využívaná ako dom kultúry pre mesto Považská Bystrica. V bezprostrednej blízkosti predmetného objektu sa nachádza vlaková stanica, administratívna a obytná časť mesta. Lokalita je využívaná ako kultúrno – spoločenská zóna. Dom kultúry je dvojpodlažný objekt s podzemným podlažím, v ktorom sa nachádzajú sály rôznych rozmerov a kultúrnych účelov.

Do súčasného stavu sa dom kultúry využíval na komerčné predaje a kultúrne akcie. Ide o investične zaujímavý objekt, v prípade ktorého je možné zvýšiť profil obsadenosti manažérskymi aktivitami. Aktuálne je objekt v prenájme,“ znie text na inzertnom webe, pričom cenu majú záujemcovia ponúknuť.

Bez komentára

Majiteľom budovy je ZO OZ KOVO Považské strojárne. „Nebudem v súčasnosti komentovať nič okolo domu kultúry a ani vyjadrenia iných osôb či inštitúcií. Pre nás, odborárov je v súčasnej ťažkej dobe oveľa vážnejšie a dôležitejšie orientovať všetko úsilie na zamestnávateľov, aby zabezpečili čo najlepšie podmienky v oblasti bezpečnosti a zdravia zamestnancov, ako aj udržania zamestnanosti,“ odpovedal nám predseda združenia Pavol Šujak na otázku, prečo ho ponúkajú na predaj a či chcú reagovať na facebookový status primátora Janasa.

Začalo to dávnejšie

Šujak v roku 2012 napísal otvorený list, ktorý bol reakciou na to, že mu v júni toho roku nedovolilo Mestské zastupiteľstvo v Považskej Bystrici vystúpiť na zasadnutí a ozrejmiť situáciu okolo domu kultúry. Uviedol v ňom, že začiatkom 90. rokov minulého storočia ho odborári dostali do vlastníctva preto (Považské strojárne išli do privatizácie), že koncom 60. rokov práve prevažne z ich peňazí bola jeho výstavba financovaná. Keby sa to vraj nestalo, je presvedčený, že by aj dom kultúry dopadol presne ako strojárne…

Ďalej v ňom vtedy uviedol, že keď v roku 1996 boli pretrhnuté aj posledné nitky so strojárňami, začala byť jeho prevádzka a údržba dotovaná len z prostriedkov členov odborov, preto sa ho rozhodli dať do prenájmu. Prvé malo byť oslovené mesto, pričom s jeho bývalým vedením mali podľa jeho slov aj štyrikrát rokovať, ale nedohodli sa, keďže mesto vraj malo mať iné závažnejšie problémy. A tak prišla na rad súkromná spoločnosť, ktorú si vybrali z viacerých možností.

Zaujímalo sa mesto?

„O tom, akú pozornosť tejto téme venoval pán primátor, či už minulý (Adame, pozn.), alebo súčasný (Janas, pozn.), svedčí aj to, ako ste boli o priebehu a výsledkoch rokovaní informovaní vy poslanci. Som presvedčený, že kým ste nedostali list od nájomcov Domu kultúry OZK, väčšina z vás ani netušila, že sa vôbec nejaké rokovania uskutočnili,“ napísal Šujak v otvorenom liste s tým, že ich snahou od začiatku bolo a je, aby sa nemalé náklady na prevádzku domu kultúry rozdelili medzi vlastníka, nájomcu, mesto a prípadných sponzorov, čo je podľa neho určite efektívnejšie a šetrnejšie aj z pohľadu mesta.

„Pretože takú kinosálu a estrádnu sálu už ťažko na Slovensku nájdete. A tieto sme chceli zachovať na kultúrne a spoločenské aktivity predovšetkým pre občanov mesta Považská Bystrica. Lenže snaha je jedna vec a skutočnosť druhá. Ak by mala byť naša snaha o spoluprácu chápaná ako vydieranie, ako to odznelo na minulom vašom zasadnutí (apríl 2012, pozn.), tak skutočne veľa priestoru na seriózne riešenia nezostáva a tým potom aj naše možnosti na využitie Domu kultúry OZK sú obmedzené,“ doplnil Šujak v otvorenom liste z roku 2012, ktorý bol adresovaný primátorovi Janasovi a vtedajším poslancom, z ktorých mnohí sú v poslaneckých laviciach doteraz.

Reakcia primátora

Najnovšie zareagoval aj Karol Janas (SMER-SD, SNS, SZ), ktorý sa vyjadril na svojej facebookovej stránke s tým, že ich vraj nikto o predaji neinformoval. „Dom kultúry chátral, strácal svoj niekdajší lesk, každým rokom mizla jeho duša. Nakoniec odborári prenajali kultúrny dom súkromnej firme. Tá prišla neskôr na radnicu s doslova škandalóznou ponukou. Ponúkla nám prenájom ani nie celého kultúrneho domu, ale len estrádnej sály, kinosály a vestibulu so sociálnym zázemím. Celkové ročné náklady na prenájom vrátane energií, ktoré by sme museli zaplatiť, boli približne 200 000 eur. Obrovská suma, akú sme si nemohli dovoliť. Dom kultúry sme roky nevyužívali a na všetky mestské akcie nám úplne stačilo kino Mier,“ napísal v statuse.

Janas ďalej uviedol, že sú ochotní s majiteľmi rokovať o jeho odkúpení za symbolickú zostatkovú cenu, keďže si uvedomujú, že by boli potrebné veľké investície, tie by však rozložili na dlhšie obdobie podľa možností mestského rozpočtu. „Sme prístupní na rokovanie, aby sme zachránili jednu výnimočnú budovu, ktorá je posledným zo symbolov slávy Považských strojární,“ pripojil s tým, že majú však finančné hranice a v žiadnom prípade nezmenia územný plán.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Dom kultúry v Považskej ožíva: Takto sálu pripravovali na Noc divadiel
8
Galéria
Zdroj: CoolTajneR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM