Filip Chudý Rôzne

Kalvária v Považskej v novom šate: Ako vyzerá tesne pred otvorením? FOTO a VIDEO

Považskobystrická kalvária je krátko pred slávnostným otvorením. Ako vyzerá tesne pred ním a čo samotné otvorenie ponúkne?

Ilustračný obrázok k článku Kalvária v Považskej v novom šate: Ako vyzerá tesne pred otvorením? FOTO a VIDEO
32
Galéria

Kalvária v Považskej Bystrici prechádza počas tohto roka zmenami. Kým na dvestoročnej kaplnke sv. Márie Magdalény sa hlavné rekonštrukčné práce robili v minulých rokoch, počas tohto sa pozornosť preorientovala na jednotlivé zastavenie a areál kalvárie, ktorý by sa mal premeniť na lesopark. A hoci sa v týchto dňoch ešte intenzívne na ňom pracuje, o čom sme sa sami presvedčili, slávnostné otvorenie kalvárie spojené s krížovou cestou sa bude konať už v sobotu 14. októbra od 14:00.

Z pôvodných zastavení sa zachovalo len deväť. „Čo sa týka technického stavu boli na tom najlepšie zastavenia v dolnej časti, najhoršie zastavenia v hornej časti kalvárie, kde tri už neexistovali a ostali po nich len základy, ďalšie dve boli čiastočne zdeštruované,“ prezradila hovorkyňa nášho mesta Iveta Kováčiková s tým, že dve zastavenia dala opraviť ešte v minulom roku farnosť, zvyšné boli v réžii mesta a ich rekonštrukcia sa realizovala od jari.

„Na prácu boli použité materiály, ktoré schválil pamiatkový úrad. Niektoré zo zastavení si vyžiadali aj statické posúdenia. Jednotlivé zastavenia budú označené drevenými tabuľkami s rímskymi číslicami. Dvanáste zastavenie tvoria tri kríže, ktoré boli po dohode s pamiatkovým úradom vytvorené nanovo,“ povedala považskobystrická hovorkyňa s tým, že práce na rekonštrukcii zastavení si vyžiadali investíciu mesta vo výške necelých 39 000 eur.

Ako ďalej uviedla, v tomto roku sa v okolí jednotlivých zastavení vytvorí ešte stromová alej pozostávajúca z líp, ktorá bude zrealizovaná tak, aby zastavenia vynikli a zároveň neboli poškodzované koreňovou sústavou stromov. „Celý terén bol zarovnaný, medzi zastaveniami sa vybudoval chodník, na ktorom sú poukladané andezitové platne. Na kalvárii sa tiež vysadí lúčna tráva,“ ozrejmila Kováčiková. Ako sme sa v stredu 11. októbra presvedčili priamo na mieste, chodník je už takmer celý hotový. Pracovníci ešte intenzívne finišovali s prácami na oboch koncoch kalvárie, pričom na samotnú kaplnku sa osádzali mreže.

Práce na považskobystrickej kalvárii finišujú: Roboty je ešte dosť!
1
Galéria

„Na slávnostnom otvorení kalvárie nebude chýbať krížová cesta (14:00 – 14:30), slávnostná bohoslužba spojená s požehnaním (14:30 – 15:00) a o kultúrny program sa postará vokálne kvinteto OTX zo Žiliny (15:00 – 16:00),“ doplnila hovorkyňa mesta. Tá ďalej uviedla, že po obnove kaplnky a jednotlivých zastavení bude na kalvárii striehnuť mestská polícia, aby sa neopakoval vandalizmus z minulosti. „V budúcnosti chce dať radnica do poriadku aj cestu okolo cintorína, ktorá by však mala slúžiť prioritne peším a cyklistom. Bezpečnosť pre prípad požiaru je zabezpečená zrekonštruovanou cestou z druhej strany kalvárie – zo záhradkárskej osady,“ dodala.

Kalvária v Považskej sa mení: Pozrite, ako vyzerá tesne pred otvorením
32
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Park v Považskej možno čakajú zmeny: Ihrisko či parkovisko ešte nie je všetko!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM