Filip Chudý Kultúra Video

Jedinečné materiály v kine Mier: Ukazujú Nežnú na Slovensku a v Považskej, VIDEO

V kine Mier otvorili výstavu k 30. výročiu Nežnej revolúcie, na ktorej sú vystavené jedinečné dobové materiály, ktoré má považskobystrický archív.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Aj v Považskej Bystrici prebieha spomienka na Nežnú revolúciu, pričom v rámci osláv jej 30. výročia sa pripravila séria podujatí pod názvom 30 rokov slobody – 17. november ´89. Jej program si môžete pozrieť v odkaze nižšie. Nosnou časťou je jedinečná výstava s autentickými dobovými materiálmi, ktorú pripravilo mesto v spolupráci s Archívom Považská Bystrica – Štátny archív v Trenčíne, Ministerstvo vnútra SR. Vernisáž výstavy sa uskutočnila vo štvrtok 14. novembra a samotná výstava v kine Mier potrvá do 30. novembra. Pozrieť si ju môžete v čase otváracích hodín PX Centra a cez víkendy počas podujatí či filmových predstavení.

Archív v Považskej Bystrici sa môže pochváliť jedinečnými dobovými materiálmi. „Máme výnimočný archívny fond Verejnosti proti násiliu na Slovensku. Urobili sme preto taký výber, lebo všetko sa nedalo na výstavu dať,“ povedala Helena Hollá, vedúca pracoviska Archív Považská Bystrica.

Podľa jej slov sú na výstave materiály z vtedajšej doby, na ktorých je vidieť, že to bolo robené na kolene, keďže nebola vtedy taká technika. „Vystavené sú aj dobové fotografie, ktoré sa ku nám dostali. Tento fond zozbierali naši kolegovia archivári, za čom im patrí veľká vďaka, lebo keby neurobili túto nadprácu, nemali by sme takéto veci v archíve,“ konštatovala Hollá s tým, že si váži všetky materiály, ktoré vo fonde majú.

Časť z neho požičali aj na celoslovenskú výstavu do Bratislavy a čerpal z neho aj kanadský historik James Krapfl pri príprave knihy Revolúcia s ľudskou tvárou. „Snažili sme sa vystaviť aj také fotografie, na ktorých sa ľudia môžu spoznať, alebo sú na nich verejne známe osoby. A patríme medzi málo inštitúcií na Slovensku, ktoré majú zachované karikatúry z tej doby, ktoré sme tiež vystavili a môžu zaujať,“ doplnila vedúca archívu s tým, že pridali aj ostnatý drôt, budajku a pod.

Súčasťou výstavy sú aj výtvarné a literárne práce zo súťaže základných a stredných škôl v našom meste na tému Nežnej revolúcie. „Hlavný prínos výstavy je v tom, aby sme si uvedomili, čo je demokracia a kam smerujeme,“ dodala Hollá s tým, že v budúcom roku by radi pripravili výstavu k výročiu prvých slobodných volieb.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si aj zábery z výstavy, ktorú sa oplatí vidieť.

Výstava v Považskej Bystrici: 30 rokov slobody - 17. november ´89
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM