Filip Chudý Rôzne

Je rozhodnuté: Držiteľom prestížnej ceny Podžiaran z Považskobystrického okresu

Na poslednom tohtoročnom zastupiteľstve rozhodli krajskí poslanci o tom, že Cenu TSK získa zástupca z Papradna.

Ilustračný obrázok k článku Je rozhodnuté: Držiteľom prestížnej ceny Podžiaran z Považskobystrického okresu
Zdroj: TASR

Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) udelí verejné uznanie za rok 2019 jednému kolektívu. Informovala o tom Lenka Kukučková, ktorá je poverená riadením oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK s tým, že na základe odporúčania komisie pre udeľovanie Ceny TSK sa poslanci krajského parlamentu rozhodli udeliť verejné uznanie v podobe Ceny TSK za rok 2019 folklórnej skupine Podžiaran. Bolo 11 nominácií, spomedzi ktorých vybrali práve Podžiaran.

„A to za mimoriadny prínos v oblasti uchovávania a prezentácie tradícií a zvykov z oblasti Papradna. Tá sa významnou mierou pričinila aj o zisk titulu Dedina roka, ktorým sa v roku 2019 pýši práve obec Papradno z Považskobys­trického okresu,“ povedala Kukučková.

Vedúca súboru Lenka Jandušíková povedala, že z ich folklórnej skupiny vie o zisku tejto ceny zatiaľ len ona, keďže ostatných členov chceli prekvapiť. „Predovšetkým nás to veľmi teší, za čo ďakujeme aj obci, keďže odtiaľ prišiel návrh nominácie. Dúfam, že pre všetkých členov nášho súboru to bude milé prekvapenie. My si totiž všetci navzájom pomáhame a je nám spolu dobre,“ konštatovala.

Zisk tohto ocenenia sa podľa nej ani nedá opísať slovami. „Je to pre nás pocta, pretože takéto veci sa často nestávajú. A hoci sme boli medzi nominovanými, vôbec som nečakala, že by mohli oceniť práve nás. Takéto ocenenia však mimoriadne tešia,“ vyjadrila sa Jandušíková, ktorá za celý súbor ďakuje.

Podžiaran chodí na rôzne súťaže a akcie po celom Slovensku, bol tiež finalistom Zem spieva, a to všetko robia jeho členovia vo voľnom čase. „Kedysi bola akoby samozrejmosť, že si tu spievame. Veď aj pravého Papradňana ste spoznali tak, že si pekne spieval. Všetci tu síce vedia pekne spievať, ale až teraz začali ľudia viac vnímať, že nie je to úplne bežné, ale výnimočné aj v rámci celého Slovenska. Preto možno aj zvýšenie povedomia a skutočnosti, že naše srdcia bijú pre Papradno, je absolútne to naj, čo sme mohli dosiahnuť,“ doplnila vedúca súboru.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Takto vyzerá festival v Papradne.

Folklórny festival V srdci Javorníkvo v Papradne: Takto to na ňom vyzerá
10
Galéria
Zdroj: Považské osvetové stredisko

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM