Rôzne

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Považskej Bystrici, kde si prídete na svoje

Jar to na nás tento rok rozbalila poriadne zhurta. Teplé dni a prebúdzajúca sa príroda nás lákajú von spomedzi štyroch stien. Užite si toto krásne obdobie roka plnými dúškami a inšpirujte sa našimi piatimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Považskej Bystrici, kde si prídete na svoje
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kvitnúce stromy, vôňa čerstvo prebudenej prírody, spev vtákov a v neposlednom rade príjemné teploty. Všetko svedčí o tom, že zima je definitívne preč. Jar je obdobím roka, kedy je priam radosť si takpovediac dobiť baterky na čerstvom vzduchu. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi, kde tak môžete učiniť v okolí Považskej Bystrice.

Manínska úžina

Národná prírodná rezervácia Manínska úžina je jedným z najkrajších a najhodnotnejších prírodných fenoménov nášho okolia. Pod ochranu sa dostala už v roku 1967. Od roku 1988 ňou vedie aj časť náučného chodníka. Úzky skalnatý kaňon vznikol epigenézou, t.j. postupným zarezávaním Manínskeho potoka do jurských vápencov Manínskeho bradla. Vznikla tým síce atraktívna, ale ťažko priechodná tiesňava. Rezervácia je pozoruhodná krásnymi vápencovými útvarmi – obrými hrncami, skalnými oknami, vežami, ihlami, jaskyňami a najmä teplotnou inverziou. V chladných nižších polohách sa vyskytujú alpínske rastliny – poniklece, prvosienky, tarice, astry a vo vyšších polohách teplomilnejši­a flóra.

Považský hrad

Zrúcanina hradu na strmom vrchu na pravom brehu Váhu je neoddeliteľnou siluetou Považia, ktorú vidieť aj z Považskej Bystrice. Prístup na hrad je možný cez Považské Podhradie, čo je obec, ktorá bola pôvodne sídlom hradných sluhov. Prístupová cesta, vedúca na hrad zo severovýchodu, je v teréne dodnes viditeľná. Čiastočne sa zachovali múry paláca, veží a opevnenia. Na paláci sú viditeľné otvory okien, miestami so zachovanými renesančnými rímsami. Z bývalých hospodárskych budov, postavených na nádvorí, sú viditeľné len časti múrov, prípadne ich základy. V niektorých priestoroch sú zvyšky renesančných klenieb. Ak ste Považská hrad ešte nevideli, je možno ideálny čas na prechádzku.

Považskobystrická kalvária

Ak nechcete až tak ďalekú prechádzku, potom je pre nás ideálna naša kalvária. Ide o súbor 14 samostatných sakrálnych stavieb, z toho trinástich kaplniek, predstavujúcich výjavy z ukrižovania Ježiša a súsošia ukrižovania umiestnených nad kopcom zvaným Kamenec v Považskej Bystrici. Komplex bol vybudovaný v rokoch 1805 – 1807 v klasicis­tickom štýle. V novembri 1963 bol súbor 14 stavieb zapísaný na ústredný zoznam kultúrnych pamiatok. Dnes je kalvária národnou kultúrnou pamiatkou.

Veľký Manín

Dominanta okolia Považskej Bystrice je so svojimi 891 metrami nad morom najvyšším vrcholom Súľovských vrchov. Severný svah vrchu sa prudko zráža do Manínskej úžiny. Na druhej strane úžiny sa rozkladá nižší, geologicky a morfologicky príbuzný Malý Manín. Veľký Manín leží na severovýchod od nášho mesta, v katastri obce Považská Teplá. Ak ste ešte neboli najvyššom bode nášho okolia, teraz na jar je ideálny čas to zmeniť.

Kostol svätej Heleny

Nad mestom Považská Bystrica, vo výške 391 metrov nad morom, trochu ukrytá pred zrakmi návštevníkov mesta, stojí kaplnka zasvätená sv. Helene. V barokovom štýle ju dal v roku 1728 postaviť gróf Peter Szapáry. Pôvodný interiér zdobili dva oltáre – oltár sv. Heleny a oltár sv. Pavla Apoštola. Z 18. storočia pochádzali i sochy sv. Jozefa a sv. Jána Nepomuckého, kazateľnica, organ a svietniky. Vo veži kaplnky boli až do prvej svetovej vojny umiestnené dva zvony. Počas svojho jestvovania bola kaplnka niekoľkokrát vykradnutá a zničená. Začiatkom 90-tych rokov dvadsiateho storočia bola opravená a obnovená a opäť slúži bohoslužobným účelom. Oddýchnuť si môžete aj v jej okolí.

Môže vás zaujímať:

Ovce a kozy priamo v centre mesta: Ďalšia vydarená akcia ovčiarov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM