Rôzne

Jarné práce sú v plnom prúde: Aká je situácia v regióne Považskej Bystrice?

Jarné práce na slovenských poliach sa rozbehli, pričom sa to týka aj nášho regiónu. Čo hlásia pestovatelia?

Ilustračný obrázok k článku Jarné práce sú v plnom prúde: Aká je situácia v regióne Považskej Bystrice?
Zdroj: TASR

Jarné práce na poliach na Slovensku sú v plnom prúde. Uviedol to Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Informoval, že priaznivé počasie koncom marca a začiatkom apríla umožnilo poľnohospodárom plný rozbeh jarných prác na takmer celom území Slovenska. „Naši pestovatelia však hlásia výrazný vlahový deficit a obávajú sa prípadnej absencie výraznejších zrážok počas jari,“ priblížil.

V trenčianskom regióne sú podľa Korpáša aktuálne podmienky na sejbu jarín dobré. Sejba jačmeňa začala ešte vo februári, teraz je už jačmeň vzídený a začína odnožovať.

V regióne Považskej Bystrice sú obilniny osiate na približne 50 %. Oziminy prevažne dobre prezimovali, len repka je mierne poškodená spásaním lesnou zverou.

Korpáš pripomenul, že SPPK každoročne vykonáva monitoring prác na poliach prostredníctvom hlásení z 38 regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr. S aktuálnym monitoringom jarných prác začala komora koncom marca, pričom prvotné hlásenia boli zamerané najmä na stav porastov, prípadné škody spôsobené priebehom počasia alebo škody spôsobené poľovnou zverou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

A táto plánka u nás rastie odhadom už 150 až 200 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM