Filip Chudý Rôzne

Investície kraja v Považskobystrickom okrese: Ide o tieto priechody

Trenčiansky samosprávny kraj investoval do úprav priechodov pre chodcov. Ktoré tri si vybral v okrese Považská Bystrica?

Ilustračný obrázok k článku Investície kraja v Považskobystrickom okrese: Ide o tieto priechody
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa spoločne so Správou ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) pristúpila v minulom roku k realizácii bezpečnostných prvkov a zariadení na 20 priechodoch pre chodcov po celkom kraji v hodnote takmer 225 000 eur. TSK tak od roku 2016 zvýšil bezpečnosť už na viac ako 100 priechodoch pre chodcov po celom Trenčianskom kraji. Informovali o tom z Úradu TSK.

V Považskobys­trickom okrese sa v ostatnom roku opravovali tri priechody. V Považskej Bystrici pri železničnej stanici a v Zakvášove. A tiež v Domaniži na námestí. Uviedla to Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Tá ďalej konštatovala, že v našom meste boli na oboch priechodoch realizované nasledovné práce: osadenie a montáž zvislého dopravného značenia IP 6 doplneného o výstražné svetlo s riadiacou jednotkou a pohybovými senzormi, obnova vodorovného dopravného značenia, dodávka a montáž osvetlenia priechodu. Rozdiel je v tom, že pri stanici osadili o stožiar viac. „Oprava priechodu pri železničnej stanici stála 11 530 eur bez DPH, v Zakvášove 11 080 eur bez DPH,“ doplnila Rezáková.

V Domaniži sa osadili zvislé dopravné značky (18 ks) vrátane stĺpikov, zvislé dopravné značky veľkorozmerové (4 ks) vrátane stĺpikov. Ďalej sa zhotovilo vodorovné dopravné značenie (biele, žlté), ostrovček zo zámkovej dlažby a osvetlenie priechodu pre chodcov (1 ks stožiar, základ pre stožiare, uzemnenie, 1ks svietidlo, prívod NN, výzbroj stožiaru,…). Tiež tam prebehla dodávka a montáž LED 9ks bezpečnostných dopravných gombíkov (riadiaca jednotka, akumulátor, pohybové snímače, frézovanie otvorov a drážky vo vozovke, uloženie a zapojenie kábla, osadenie a zaliatie špár, …). „Všetko v sume 19 386 eur bez DPH,“ dodala Rezáková.

V realizácii bezpečnostných prvkov a zariadení na krajských cestách II. a III. triedy bude Trenčianska župa pokračovať aj v tomto roku. V schválenom Rozpočte TSK na rok 2019 je vyčlenených na osadenie bezpečnostných prvkov na priechodoch pre chodcov 200 000 eur a na vypracovanie projektových dokumentácií na ich úpravy ďalších 40 000 eur. „Pevne verím, že sa nám v budúcnosti podarí spraviť bezpečnejšími čo najväčší počet priechodov, nakoľko oblasť dopravy celkovo patrí k prioritám TSK,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM