Filip Chudý Rôzne

Hygienici si posvietili na pieskoviská v Považskej a okolí: Aký je ich záver?

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici vykonáva kontroly pieskovísk. Aké sú jeho aktuálne zistenia?

Ilustračný obrázok k článku Hygienici si posvietili na pieskoviská v Považskej a okolí: Aký je ich záver?
Zdroj: TASR

V rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici vykonávajú počas sezóny (od 1. marca do 30. novembra) aj kontroly pieskovísk. Sleduje sa ich stav, prípadné viditeľné znečistenie piesku, ale aj okolie pieskovísk či zamedzenie vstupu zvierat do piesku. „Taktiež boli uskutočnené cielené odbery vzoriek piesku na vyšetrenie mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia,“ konštatovala regionálna hygienička Renata Beníková.

Podľa jej slov bolo od začiatku marca celkovo odobraných 16 vzoriek v rámci okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Konkrétne v rámci okresu Považská Bystrica boli vzorky piesku odobraté v ôsmich predškolských zariadeniach. „Prevádzkovateľ je povinný pieskovisko čistiť, prekopávať, prehrabávať a polievať pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie najmenej raz za dva týždne počas sezóny a o čistení a udržiavaní pieskoviska musí zodpovedná osoba viesť záznam. Pri sledovaní týchto povinností neboli zistené nedostatky,“ prezradila regionálna hygienička.

„Na základe laboratórnych rozborov bolo zistené, že všetky vzorky piesku odobraného pri predškolských zariadeniach v okrese Považská Bystrica vyhovovali podľa zákonných požiadaviek na pieskoviská. Ani v jednej vzorke piesku nebolo namerané prekročené najvyššie prípustné množstvo vybraných indikátorov mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia piesku v pieskovisku určenom na hranie detí,“ povedala Beníková.

V roku 2016 bolo v našom okrese odobraných deväť vzoriek piesku, pričom jedna nevyhovovala. „Išlo o detské ihrisko Radosť na sídlisku Stred, kde nevyhovovala v ukazovateli prítomnosť vajíčok helmintov a ich vývinových štádií. Výsledky boli odkonzultované s prevádzkovateľom pieskoviska Mestom Považská Bystrica. Ako opatrenie bola nariadená výmena piesku v tomto pieskovisku, ktorá bola v dohodnutom termíne realizovaná,“ opísala prípad pracovníčka RÚVZ.

Ďalšie odbery vzoriek piesku a sledovanie stavu pieskovísk sú podľa jej slov ešte do konca sezóny naplánované podľa harmonogramu odberu vzoriek piesku oddelenia Hygieny detí a mládeže. „Celkovo možno hodnotiť stav pieskovísk v okrese Považská Bystrica ako zlepšujúci sa. Pieskoviská v rámci občianskej vybavenosti mesta sa postupne rekonštruujú, piesok je čistený a prehrabávaný dvakrát mesačne, sú osádzané informačné tabule s prevádzkovým poriadkom pieskoviska,“ doplnila regionálna hygienička.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považský hrad odhalil svoju novú podobu: Tá sa ale ešte bude meniť! VIDEO a FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM