Filip Chudý Kultúra

Hudobníci z nášho regiónu zaujali Slovensko: Sú už v semifinále veľkej šou! FOTO + VIDEO

Na obrazovkách verejnoprávnej televízie sa objavil nový projekt Zem spieva, v ktorého premiére zaujali hudobníci z nášho regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Hudobníci z nášho regiónu zaujali Slovensko: Sú už v semifinále veľkej šou! FOTO + VIDEO
4
Galéria
Zdroj: RTVS

RTVS uviedla na Jednotke premiéru novej folklórnej šou Zem spieva. V historicky prvej televíznej súťaži, ktorú pomenovali na počesť fotografa a režiséra, folkloristu a etnografa Karola Plicku podľa jeho filmu z roku 1933, sa v desiatich dieloch predstavia folklórne súbory a skupiny, tanečníci a speváci tradičnej ľudovej hudby zo všetkých kútov Slovenska.

Záujem o súťaž prejavilo 2000 registrovaných interpretov, pozvánku na kastingy dostalo vyše 350 účastníkov (súborov a jednotlivcov). Vo veľkolepom projekte napokon bojuje o víťazstvo 63 účinkujúcich, spevákov, tanečníkov, hudobníkov či súborov, ktoré budú reprezentovať krásu slovenského folklóru. Hneď v prvom sobotnom diele tejto šou sa predstavila aj Ľudová hudba Javorníček z nášho regiónu, ktorá zaujala porotu natoľko, že ju tá poslala už do semifinále.

Ľudová hudba Javorníček: Vystúpenie v šou Zem spieva
1
Galéria

„Nás potešilo, že sme zaujali porotu a naše vystúpenie sa jej páčilo. Mali sme dobrý pocit z toho, že sme mohli dostať viac do povedomia ľudovú hudbu z nášho regiónu. Na Slovensku je totiž menej známa, ako napríklad tie z regiónov z Detvy, východu a pod. No aj takouto formou by sme mohli dosiahnuť to, že viac ľudí sa začne o ňu zaujímať,“ povedal primáš ĽH Javorníček Juraj Jakubík ml.

Ten hrá prvé husle a jeho brat Martin pre zmenu druhé, pričom obaja sú z neďalekej Hvozdnice. Na kontru(violu) hrá Anton Vároš zo Štiavnika a ĽH Javorníček dotvára Peter Šípek z Považskej Bystrice, ktorý hrá na basu.

Zem spieva je podľa slov Juraja Jakubíka ml. veľmi dobrý program, ktorý poskytuje priestor ľudovej hudbe, ľudovej kultúre a celkovo folklóru, pričom ten sa vďaka tomu môže dostať viac do povedomia Slovákov, ktorí majú možnosť odhaliť jeho bohatstvo. „Našou ambíciou nie je vyhrať, my sa chceme hlavne prezentovať v čo najlepšom svetle, čiže zahrať ako najlepšie vieme náš repertoár. Ostatné už potom nechávame na porotu a na divákoch. A keď ich to zaujme a posunú nás ďalej, poteší nás to,“ dodal primáš ĽH Javorníček, semifinalistu šou Zem spieva.

Šou Zem spieva: Ľudová hudba Javorníček
4
Galéria
Zdroj: RTVS

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Orlovský most čaká rekonštrukcia: Dotkne sa aj cesty naprieč Považskou, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM