Filip Chudý Samospráva

Horúce chvíle v považskobystrickom parlamente: Hádka o odmenu pre kontrolóra! VIDEO

Dlhá a ohnivá diskusia sa viedla o výšku odmeny pre hlavného kontrolóra. Pozrite, čo sa dialo na ostatnom mestskom zastupiteľstve.

Ilustračný obrázok k článku Horúce chvíle v považskobystrickom parlamente: Hádka o odmenu pre kontrolóra! VIDEO
15
Galéria

Vo štvrtok 1. marca sa konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici, najväčšiu pozornosť vzbudil návrh na vyplatenie odmeny hlavnému kontrolórovi mesta Mariánovi Sičákovi za rok 2017. Pri tomto bode sa považskobystrickí mestskí poslanci zdržali takmer polhodiny, pričom ho otvoril primátor Karol Janas so slovami: „Minulý rok som tento bod neuvádzal, no následne sa rokovanie zvrhlo na veľké ataky voči predsedníčke finančnej komisie Kataríne Drevenákovej, ktorá ho teraz odmietla predložiť. Preto materiál predkladá člen mestskej rady Ján Panák, ktorý sa na to podujal. Ja budem rokovanie iba moderovať, hlavný kontrolór je totiž jediný človek, ktorý mi na úrade nie je podriadený, práve naopak. Je to zamestnanec mestského zastupiteľstva.“

Hlavnému kontrolórovi nášho mesta môžu poslanci schváliť odmenu až do výšky 30 percent súčtu mesačných platov za rok. Mestská rada mu navrhla 20-percentnú odmenu, čo predstavuje sumu 4 903 eur. No a túto sumu mu aj hlasovaním odklepli. Za bolo 17 poslancov, piati boli proti návrhu, jeden sa hlasovania zdržal.

V diskusii poslancov proti predloženému návrhu odmeny vystúpili Marian Puček a Juraj Smatana, ktorým sa nepáčila forma, akou sa tento bod dostal cez finančnú komisiu a mestskú radu až do zastupiteľstva. Nový návrh na odmenu ale nepredložili. Jana Veličová poukázala, že hlavný kontrolór má už nadštandardný plat na naše mesto, ktorý si zaslúži, ale nie odmenu, keďže podľa nej nadštandardnú prácu nad svoje základné povinnosti nerobí.

Inak to vidia Peter Zvak a Peter Máťoš, ktorý aj slovne návrh na vyplatenie odmeny hlavnému kontrolórovi mesta podporili, keďže podľa nich robí prácu, za ktorú si odmenu nad rámec základného platu zaslúži. „Tí ľudia, ktorí sú v mestskej rade a tiež sú aktívni poslanci, tí vedia, čo pán kontrolór robí. Pravidelne za ním chodievajú, pýtajú sa. Žiaľ, niektorých z vás som za celé svoje funkčné obdobie na mestskom úrade ani nevidel. Potom sa nečudujem, že neviete, za čo sú odmeny a robíte tu z toho obyčajný kabaret,“ povedal Máťoš, viceprimátor mesta.

Poslanec Ján Kunovský nemá problém s tým, aby hlavný kontrolór dostal odmenu, podľa neho si ju zaslúži, problém ale má s jej výškou, preto bol proti jej vyplateniu. K celej veci sa chcel vyjadriť aj obyvateľ nášho mesta Mikuláš Prokop, ale považskobystrickí poslanci mu to hlasovaním nedovolili. Za ich bolo len 11, jeden hlas bol proti, zvyšní ani nehlasovali. Ako vyzeralo celé rokovanie k tomuto bodu, to si môžete pozrieť na videu.

Pozrite si rokovanie o návrhu na vyplatenie odmeny hlavnému kontrolórovi mesta
1
Galéria

Pre zaujímavosť, za rok 2016 dostal hlavný kontrolór mesta Považská Bystrica Marián Sičák 25-percentrnú odmenu, čo predstavovalo sumu 5 934 eur. Za rok 2015 dokonca maximálnu 30-percentnú. Samotný Marián Sičák nám povedal, že mu neprináleží hodnotiť jeho odmeny, keďže to je vec poslancov, ako sa oni rozhodnú.

Marcové zastupiteľstvo v Považskej Bystrici: Hlasovanie o odmene kontrolórovi
15
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM