Filip Chudý Rôzne

Hlasujte, kam pôjdu peniaze: ZOZNAM projektov z Považskobystrického okresu

Trenčianska župa dáva obyvateľom po tretíkrát možnosť priamo rozhodovať o tom, kam poputujú peniaze z jej rozpočtu. Kto sa o ne uchádza v našom okrese?

Ilustračný obrázok k článku Hlasujte, kam pôjdu peniaze: ZOZNAM projektov z Považskobystrického okresu
Zdroj: Dnes24.sk

Tretí ročník Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa oficiálne prehupol do finálnej fázy. Informoval o tom Ľubomír Bobák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK s tým, že o úspechu jednotlivých zámerov bude rozhodovať už iba verejnosť. „Od stredy 15. mája do štvrtka 30. mája 2019 máte aj vy možnosť zahlasovať za projekty, ktoré budú finančne podporené zo župnej pokladnice,“ ozrejmil Bobák.

Podľa jeho slov participácia občanov na veciach verejných a na prerozdeľovaní financií je nástrojom, ktorý zvyšuje transparentnosť narábania s prostriedkami župy. „Pre potreby PaKR TSK je na tento rok schválený dvojnásobne väčší balík peňazí ako v roku 2018, a to až 200 000 eur,“ uviedol s tým, že celková výška nárokovaných výdavkov všetkých predložených projektov je približne 165 600 eur.

Najviac finančných prostriedkov si nárokuje okres Partizánske spolu s okresom Považská Bystrica s jedenástimi originálnymi zámermi. Hlasovať za ktorýkoľvek z nápadov môže verejnosť priamo na webovom sídle TSK. Stačí si v tomto odkaze vybrať projekt, kliknúť naň a zahlasovať.

Projekty z okresu Považská Bystrica

Kompletný popis ku každému nájdete na stránke TSK.

Meno žiadateľa Názov projektu Nárokovaná výška podpory Oblasť Krátky popis projektu
Horolezecký klub Manín Rekonštrukcia lezeckej steny 2 200 eur šport, voľno-časové aktivity Projekt rieši rekonštrukciu existujúcich a výstavbu nových ľahších profilov
Občianske združenie Zdravá duša Petangové ihrisko 966,80 eur Zdravotníctvo Cieľom je vybudovať petangové ihrisko pre ľudí s psychickými ťažkosťami, pacientov, ich príbuzných, priateľov a dobrovoľníkov.
Obec Domaniža FIT Park – šport pre všetkých 2 200 eur Šport Cieľom je rozšíriť ihrisko o rôzne pomôcky na cvičenie s vlastným telom
Občianske združenie Hradiská Vydanie reprezentatívnej knihy o tradičnej kultúre v Marikovej 2 200 eur Kultúra Zámerom projektu je vydanie druhej reprezentatívnej knihy autoriek Jenčíkova – Sutton, tentokrát zameranej na ľudové zvyky a tradície v Marikovskej do­line
Obec Papradno Zelená pre stolný tenis 2 154,70 eur Šport Cieľom je podpora stolného tenisu v obci, konkrétne zakúpením stola, robota a ďalších pomôcok na stolný tenis.
Mesto Považská Bystrica Aj naša škôlka separuje odpad 2 200 eur životné prostredie Projekt rieši nákup zberných nádob na sklo, papier, plasty a kovy/tetrapaky. Prostredníctvom tohto projektu chcú znížiť množstvo odpadu v materských školách a podporiť separovanie.
Mesto Považská Bystrica Workoutové ihrisko Považská Teplá 1 580,40 eur voľno-časové aktivity Hlavným cieľom projektu je zlepšiť a rozšíriť možnosti aktívneho trávenia voľného času obyvateľov, a to rozšírením bezpečného, voľne prístupného workoutového ihriska v areáli školy
Mesto Považská Bystrica Skvalitnenie spoločenského prostredia pre deti v detských jasliach 1 920 eur sociálna pomoc, sociálne služby Prostredníctvom projektu sa zakúpi materiálne vybavenie pre detské jasle Dukelská, ktoré podporí zdravý spánok detí a spríjemní ich pobyt v zariadení.
Mesto Považská Bystrica Aj naša škola separuje odpad 2 180 eur životné prostredie Projekt rieši nákup zberných nádob na sklo, papier, plasty a kovy/tetrapaky. Jeho cieľom je naučiť žiakov separovať odpad
Mesto Považská Bystrica Rozšírenie zbierky folklórnych krojov FS Považan o oblasť Papradno 2 160 eur Kultúra Cieľom projektu je rozšírenie zbierky regionálnych krojov folklórneho súboru Považan o oblasť Papradno, konkrétne o ženské kroje a pánske brusliaky.
MG ART GALÉRIA Pozeraj, cíť a tvor 2 200 eur Kultúra Zámerom je realizovanie tvorivých dielní na tému aktuálnej výstavy. Zefektívniť a zároveň zvýšiť záujem o výtvarné umenie i kultúrne povedomie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Vďaka PaKR TSK vznikol minulý rok v Považskej Bystrici aj tento projekt

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM