Filip Chudý Basketbal

Historický moment, Považská má hráčov na európskom šampionáte! Reakcie vnútri

Považskobystrický basketbalový klub má až dvojnásobné zastúpenie na majstrovstvách Európy. Čo prezradili naši hráči?

Ilustračný obrázok k článku Historický moment, Považská má hráčov na európskom šampionáte! Reakcie vnútri
Zdroj: TASR

Od 29. júla do 6. augusta čaká na slovenskú basketbalovú reprezentáciu do 18 rokov premiérová účasť na majstrovstvách Európy (ME) tejto vekovej kategórie. Pred rokom postúpili naši mladíci do A-divízie, pričom FIBA Európa následne priklepla našej krajine pozíciu organizátora. Turnaj sa v najbližších dňoch uskutoční v Bratislave a Piešťanoch. Slovensko na ňom budú reprezentovať aj dvaja hráči IMC Slovakia Považská Bystrica – 17-ročný Dominik Kubala a čerstvo 18-ročný Branislav Mátych.

„Základným cieľom je sa udržať v najvyššej divízii, no urobíme všetko preto, aby sme išli aj vyššie. Sme nadšení z toho, že sme prvá slovenská generácia, ktorá bude hrať v A-divízii. Veríme, že nás príde povzbudiť veľa ľudí, ktorých budeme chcieť potešiť,“ povedal Kubala.

Obaja majú už skúsenosti s turnajmi ME do 16 rokov v B-divízii, no toto bude trochu iný level. „Pôjde o dosiaľ najdôležitejší turnaj, aký som v doterajšej kariére absolvoval,“ potvrdil Mátych, ktorý už pravidelne hráva aj za mužov Považskej Bystrice. Prvé seniorské štarty vo farbách IMC Slovakia má na svojom konte aj jeho klubový a reprezentačný spoluhráč. Obaja v našom meste basketbalovo pôsobia päť rokov a navštevujú tunajšie stredné školy, hoci Kubala je rodákom z Bánoviec nad Bebravou a Mátych z Handlovej.

Postupne našich mladých basketbalistov na bratislavských Pasienkoch čaká v základnej skupine Lotyšsko, Francúzsko, Bosna a Hercegovina. „Prvý zápas s Lotyšskom bude dôležitý, keďže by malo ísť o najhrateľnejšieho súpera. Francúzi sú totiž obhajcovia titulu a Bosniaci majú výborný tým aj s hráčmi Realu Madrid. Pre nás bude zážitok, že si môžeme s nimi merať sily. Uvidíme, ako to dopadne,“ prezradil Kubala. Mátych sa už pozrel aj trochu v turnaji ďalej: „Dôležitý pre nás bude hlavne štvrtý zápas v poradí, ktorý rozhodne o tom, či pôjdeme do Piešťan bojovať o záchranu, alebo budeme v Bratislave bojovať v prvej osmičke.“

Vďaka tejto dvojici má považskobystrický klub druhé najväčšie zastúpenie v záverečnej nominácii, keďže viac (troch) hráčov dodala len GBA Praha. „Je fajn, že mám v tíme klubového spoluhráča, ktorého dlhšie poznám, no my sme celkovo výborná partia, poznáme sa dlhodobo a sme jeden tím,“ vyjadril sa Kubala, ktorý bude na turnaji úlohy hlavne v obrane. Podobne aj Mátych, ktorý k dôležitej čiernej práci v defenzíve má pridať aj útočný doskok.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zimný štadión v Považskej dostáva nový šat: Čo všetko tu pribudne? VIDEO a FOTO

Foto: ilustračné (Mário Ihring – ďalší odchovanec Považskej Bystrice, ktorý navyše pomohol vybojovať postup do A-divízie)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM