Filip Chudý Samospráva Rôzne

Finančné zdravie slovenských miest: Považskú umiestnenie zrejme nepoteší

INEKO zostavil nový rebríček, ktorý prezrádza, ako je na tom naše mesto s finančným zdravím. Aký je dlh na hlavu jedného Považskobystričana?

Ilustračný obrázok k článku Finančné zdravie slovenských miest: Považskú umiestnenie zrejme nepoteší
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) hodnotil finančné zdravie 50 najväčších slovenských miest za rok 2017. Ide o aktualizáciu predchádzajúcich analýz s využitím aktuálnych údajov za minulý rok. Na základe vlastnej metodiky INEKO zostavuje z jednotlivých indikátorov hodnotenie finančného zdravia obcí a VÚC. Toto hodnotenie pozostáva z piatich parciálnych skóre za rôzne oblasti a ich skombinovaním vzniká výsledná celková známka finančného zdravia, ku ktorej tiež prislúcha slovná interpretácia.

„Pozíciu miest s najlepším finančným zdravím potvrdili ku koncu 2017 Nové Mesto nad Váhom a Dubnica nad Váhom. Naopak, spomedzi veľkých miest sú na tom najmenej dobre Martin a Bratislava, ktorú ťahá dole magistrát a m. časť Devín,“ píše sa na stránke mimovládnej neziskovej organizácie INEKO.

Mestu Považská Bystrica patrí v poradí finančnej stability INEKO 43. miesto z 50 hodnotených miest. Ide o rovnaké poradie ako pred rokom. Považská Bystrica mala podľa INEKO celkový dlh 30,20 %, pričom v roku 2016 to bolo 35,20 %. Dlh na jedného obyvateľa je podľa analýzy 213 eur, čo je medziročný nárast o štyri eurá. Považská Bystrica je podľa INEKO v poradí 10. mestom s najvyšším zadĺžením spomedzi 50 najväčších miest Slovenska.

Považskobystrické finančné zdravie inštitút ohodnotil číslom 4,53. Čiže patríme medzi 22 miest, ktoré dosiahli skóre medzi +4 a +5, čím sa radia medzi relatívne finančne stabilné mestá. Vyššie skóre ako +5 získalo celkovo až 26 z 50 hodnotených miest – to je výrazný posun oproti roku 2016, keď takéto skóre dosiahlo „iba“ 21 miest. Tieto mestá INEKO označilo ako mestá s veľmi dobrou finančnou stabilitou. Zvyšné dve mestá (Bratislava a Martin) získali skóre medzi +3 a +4. To podľa inštitútu signalizuje ich relatívne nižšiu finančnú stabilitu a potenciálne problémy do budúcnosti.

Pre porovnanie, neďaleký Púchov je na 16. priečke. Celkový dlh má 30,90 %, dlh na obyvateľa je 249 eur a finančné zdravie 5,11. Dubnica nad Váhom, ako ďalší člen bývalého Považskobystrického okresu, podľa analýzy nemá dlh. Finančné zdravie má 5,93 a patrí jej v rebríčku druhé miesto.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM