Filip Chudý Šport Iné športy

Európske hry aj s považskobystrickým zastúpením: Slová Lucie Vadlejch

V bieloruskom Minsku štartujú kontinentálne hry, ktorým sa hovorí aj európska olympiáda. Reprezentovať nás bude aj považskobystrická rodáčka.

Ilustračný obrázok k článku Európske hry aj s považskobystrickým zastúpením: Slová Lucie Vadlejch
Zdroj: TASR

V piatok 21. júna odštartujú v Minsku II. európske hry (EH). Oproti tým premiérovým pred štyrmi rokmi v Baku síce ubudlo päť športov, no na „európskej olympiáde“ aj tak nebude núdza o množstvo vrcholových výkonov. Podujatie potrvá od 21. do 30. júna, bude na ňom štartovať vyše 4000 športovcov z 50 krajín starého kontinentu a zasúťažia si o cenné kovy v 23 odvetviach pätnástich športov. Celkovo sa tak rozdá až 200 medailových súprav – 91 v mužských, 89 v ženských a 20 v mix disciplínach. Slovensko bude mať v Minsku zastúpenie v 13 športoch a dokopy vysiela 75 reprezentantov.

Medzi nimi je aj rodáčka z Považskej Bystrice Lucia Vadlejch. Naša 30-ročná atlétka bude Slovensko reprezentovať v zmiešanej tímovej súťaži, ktorá bude mať premiéru práve v Minsku. Vadlejch je nominovaná na skok do diaľky, náhradníčkou je na 100 m prek. a na hod oštepom.

Ako nám povedala, pôjde pre ňu o jeden z prvých štartov sezóny, keďže si narazila odrazový členok. „Bude to teda pre mňa taká lotéria, keďže iba uvidím, čo budem schopná vôbec skočiť. Ide s nami aj Janka Velďáková, tak až na mieste sa rozhodneme, že kto bude skákať. Táto súťaž bude totiž trochu iná, keďže sa bude skákať vyraďovacím systémom. Možno budeme skákať aj obe, uvidíme, čo nám vedenie povie,“ konštatovala.

Po univerziáde pôjde pre ňu o druhé takéto podobné športové podujatie, keďže na EH do Baku 2015 necestovala kvôli zraneniu. Je to však pre ňu dobrá motivácia vyskúšať si takého podujatie hlavne smerom k olympiáde 2020. „Táto sezóna je dlhá, preto ani odrieknutie niektorých štartov v jej prvej časti neberiem tragicky. S trénerom sme sa dohodli, že prvý viacboj pôjdem až na Európskom pohári na Madeire. Kvôli problémom s členkom sme totiž potrebovali aj niektoré veci dotrénovať,“ doplnila s vierou, že jej členok dovolí ísť naplno.

Vrcholom tejto sezóny sú MS v katarskej Dauhe, kde by chcela štartovať v sedemboji. Limit sa však oproti MS v Londýne 2017 zvýšil o 100 bodov na hodnotu 6300. „Pozerala som tabuľky, pričom 12 dievčat by mohlo podľa mňa tento ostrý limit splniť a ďalších 12 by mohlo ísť na základe rebríčka. Navyše oproti Londýnu ubrali ešte osem miest z 32 na 24, pričom vtedy som bola prvá pod čiarou, takže to bude ťažké. Musím byť zdravá a stopercentne pripravená, no a potom sa uvidí,“ dodala naša atlétka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Takto hodnotila Lucia Vadlejch svoje vystúpenie na ME 2018 v Berlíne.

Zdroj: YouTube.com

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM