Filip Chudý Rôzne

Energetická kalamita: Obce pri Považskej Bystrici, kde je najhoršia situácia

Búrky spôsobili energetickú kalamitu na strednom Slovensku a zasiahlo to aj časť Považia. Kedy opäť pôjde elektrina?

Ilustračný obrázok k článku Energetická kalamita: Obce pri Považskej Bystrici, kde je najhoršia situácia
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Nočné búrky zapríčinili energetickú kalamitu. Vyše 30 000 odberných miest malo prerušenú distribúciu elektriny na viac ako tri minúty. Momentálne je bez elektriny vyše 9 000 odberných miest. Najviac zasiahnuté sú okresy Rimavská Sobota, Poltár, tiež regióny Liptov a Považie. Vo štvrtok to uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Zasiahnuté obce

Na Považí je momentálne bez elektriny viac ako tisíc odberných miest. Najhoršia situácia je v Podvaží, Lazoch pod Makytov a v Hornej Marikovej.

Výpadok ľudia hlásili aj z iných obcí, resp. tiež častí Považskej Bystrice, či už priamo niektorých ulíc mesta, alebo napr. aj so Šebešťanovej.

„Momentálne ešte stále beží vyhľadávanie porúch, keďže v noci neboli podmienky dostatočne dobré na to, aby naši elektrikári mohli v teréne identifikovať konkrétne miesta. Museli počkať, kým sa počasie trochu zlepší a na svitaní vyrazili do terénu. Budú intenzívne vyhľadávať všetky poruchové miesta a postupne ich opravovať,“ ubezpečil hovorca.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Môže to trvať hodiny

Poruchy sú na úrovni vysokého i nízkeho napätia. Najprv budú odstraňovať poruchy na vysokom napätí, následne podľa dostupných kapacít aj na nízkom. Príčinou sú podľa hovorcu popadané konáre či stromy, ktoré poškodili vodiče aj samotné stĺpy a stožiare. Ako zdôraznil, odstraňovanie porúch bude niekde trvať hodiny, inde možno aj dlhšie, v závislosti od rozsahu poškodenia.

„Budeme však robiť všetko preto, aby sme poruchy odstránili čo najskôr. Tam, kde sa to bude dať, budeme odberateľov prepínať na okruhy, ktoré nie sú poškodené. No v mnohých prípadoch budú musieť odberatelia čakať až na odstránenie poruchy,“ skonštatoval Gejdoš.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM